МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я В НАШОМУ  УНІВЕРСИТЕТІ

Дата публікації допису: Oct 14, 2022 8:32:1 AM

229-ий день війни - країна в режимі повітряної тривоги, люди знов в укриттях, знову, як у лютому, в режимі кризової підтримки один одному - 10 жовтня - Міжнародний день психічного здоров’я. Цьогоріч він був присвяченій темі захисту та підтримки психічного здоров’я у контексті війни в Україні.Підтримка психічного здоров’я й розвиток стресостійкості (резилієнтності) та підготовка кваліфікованих фахівців у галузі ментального здоров’я (в першу чергу, лікарів-психологів) - одні з першочергових суспільних й освітніх завдань як на національному, так і індивідуальному рівні, адже нам необхідно пройти крізь усі виклики війни – вистояти, перемогти та відродитися!

З нагоди Міжнародного дня психічного здоров’я та з метою інтеграції медико-психологічної спільноти нашого університету, 3 жовтня 2022 року викладачами кафедри психології та філософії і співробітниками  МПЦ БДМУ було організовано та проведено ввідний тренінг для студентів 1-4 курсів спеціальності «Медична психологія».

В.о. завідувача кафедри психології та філософії, доцент Марина Тимофієва  розпочала зустріч, надавши можливість студентам різних курсів познайомитись одне з одним в тренінговій формі та розкрила особливості і переваги отримання освіти за цією спеціальністю. Окремо, Марина Тимофієва пояснила про необхідність володіння навичками самоорганізації для студентів-медиків у виші.

Керівник медико-психологічного центру, доцент Олександр Поліщук ознайомив студентів першого року навчання про діяльність МПЦ і вектори практичної підготовки майбутніх лікарів-психологів на базі МПЦ. Студенти  задавали багато питань щодо неформальної та крос-форматної освіти медичних психологів.

Вікторія Осипенко (психолог медико-психологічного центру БДМУ, викладач кафедри психології та філософії)  та Микита Глущенко (викладач кафедри психології та філософії)  пропонували  учасникам заходу різні форми роботи: соціодраму, роботу в малих групах, брейнстормінг та шерінг.  Студенти  взаємодіяли, відслідковували спільне і відмінне, генерували нові ідеї та вираховували ймовірні шляхи реалізації концепції  розвитку спеціальності 225 «Медична психологія» і вдосконалення надання психологічної допомоги в Україні.

У День психічного здоров’я – 10 жовтня було проведено засідання наукового гуртка кафедри психології та філософії на тему  «Дослідження феномену "стресостійкості" в сучасній науці».  В ході онлайн-засідання Вікторія Осипенко окреслила основні напрямки дослідження фізіологічного і психологічного розуміння стресу та представила теоретико-методологічний аналіз основних наукових досліджень стресостійкості і основні підходи до формування й розвитку резилієнтності.   Микита Глущенко взяв активну участь в обговоренні основних теоретико-прикладних підходів розвитку стресостійкості. Студенти-науковці особливо зацікавились Ізраїльським досвідом та теоретико-практичними підходами до розуміння стресостійкості як психологічного феномену з урахуванням реалій сьогодення.   

Наприкінці засідання, майбутні лікарі-психологи дійшли висновку, що у всіх нас різний досвід війни і психіка по-різному інтегрує цей досвід, але загалом ми стали значно стійкішими. В українців вже є конструктивні стратегії роботи із стресовим станом: допомагати, гуртуватися, шуткувати, робити меми, писати пости, плести сітки, волонтерити, співати, прибирати, готувати, донатити на ЗСУ, менш ніж за добу збирати мільйони на дрони та …вчитись й здобувати освіту, крізь події сьогодення, щоб бути висококваліфікованими фахівцями в майбутньому.