Людське співпереживання не має національної приналежності

Дата публікації допису: Feb 13, 2014 9:29:58 PM

Враховуючи складну парадигму історичного розвитку Української держави, надзвичайно важливо прищепити студентам уміння розуміти, аналізувати та давати власні оціночні судження. Особливо актуальним це стає в процесі навчання студентів із зовсім іншою національною ідентичністю, культурою, що відрізняється не лише від української, але і загальноєвропейської (зважаючи на країни-походження більшості студентів-іноземців, які навчаються у БДМУ).

Студенти-іноземці першого курсу спеціальності “Лікувальна справа” проявляють неабиякий інтерес до сучасної політичної ситуації в Україні, намагаючись знайти витоки існуючих проблем в історії, проявляючи допитливість і увагу. Не залишилися для них непомітними запалені свічки на чорному тлі, які “мерехтіли” у багатьох українців на сторінках соціальних мереж. Викладач кафедри психології та соціології, к.політ.н. Бурейко Н.М. приурочила роковинам однієї з найбільших трагедій ХХ століття лекцію на тему “Голодомор-геноцид: злочин і міф радянської влади”, яка була проведена для іноземних студентів першого курсу.

Після вступного слова лектора, в якому було окреслені основні передумови та тенденції політики радянської влади на території України в перші роки існування СРСР, студентам було запропоновано для перегляду уривки документального фільму “Радянська історія”, що був відзнятий за підтримки Європейського парламенту англійською мовою, а також перекладений на півтора десятки мов, отримавши широкий міжнародний резонанс. Серед інших радянських злочинів, які розкрито у фільмі на основі архівних даних, документальних джерел, кінохронік, – трагедія Голодомору 1932 – 1933 років. Фільм носить науковий характер, оскільки містить коментарі знаних експертів-істориків і політиків, зокрема колишнього  президента СРСР Михайла Горбачова, радянського дисидента Володимира Буковського, британського історика Нормана Дейвіса та його російського колеги Бориса Соколова та ін.

Надзвичайно глибоке враження на студентів справили спогади жертв Голодомору, очевидців страшного лихоліття, заподіяного радянською владою українському народу. Цікаво, що пропонований студентам фільм є обов’язковим для перегляду учнями і студентами у програмі з історії у багатьох провідних країнах Європи та Америки. Після перегляду документальних кадрів, присвячених Голодомору, було проведено предметну дискусію, в якій ніхто не залишився байдужим.

Даний захід вкотре засвідчив, що людські трагедії знаходять відголосок і співчуття без урахування політичних поглядів і партійної приналежності, людське співпереживання не носить національного забарвлення, а людське горе, як і щастя, не має географічних кордонів і меж…

На початку лекції до студентів звернулась проректор БДМУ, завідувач кафедри психології та соціології Ніна Зорій, яка наголосила на необхідності вивчати історію, мову, культуру України з метою полегшення та гармонізації інтеграції в українське суспільство, кращого розуміння його реалій, які мають глибоке історичне коріння. Ніна Іванівна закликала студентів-іноземців до міжкультурного діалогу, до взаємоповаги та взаємовшанування пам’ятних для українців та іноземців дат.