Круглий стіл до Дня пам’яті жертв голодоморів

Дата публікації допису: Nov 20, 2014 7:40:43 PM

З 17-20 листопада у рамках відзначення Дня пам’яті жертв голодоморів на кафедрі психології та соціології Буковинського державного медичного університету було проведено ряд семінарів та круглих столів на тему«Голодомор 1932-33 років – геноцид українського народу» під керівництвом Безарової Г. І., Павлюк О. І.  та Жуковської А. О. 

Учасники заходу – студенти І курсу спеціальності «Педіатрія», «Лікувальна справа», «Стоматологія» і «Фармація» - намагались висвітлити трагічні події в історії українського народу, що призвели до Голодомору 1932-33 рр. Виступи студентів стосувались основних етапів розгортання злочину Голодомору-геноциду. Доповідачі вдало показали процес великого зламу 1928 р., здійсненого більшовиками в Україні – довгий період психічного, соціального, і фізичного насильства, що тривав протягом чотирьох років та апогей – Голодомор-геноцид 1932-33 років. Активне обговорення набула тема геноциду українців відповідно до конвенції ООН 1948 року.

День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

Голодомор 1932–1933 років – геноцид українців, злочин, навмисно організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у1932-1933 роках масовий голод, що призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу  на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.