Засідання наукового гуртка з іноземними студентами

Дата публікації допису: Apr 11, 2019 10:46:5 AM

26 березня відбулось засідання наукового гуртка з іноземними студентами на тему «Когнітивні спотворення як засіб для маніпулювання (Cognitive distortions as means of manipulation)» під керівництвом доц. Олесі Павлюк. Далеко не завжди мислення і судження людини відображають об'єктивну дійсність – можутьспостерігатися систематичні помилки і відхилення. Саме тому темою обговорення на засіданні гуртка було обрано когнітивне викривлення.

Когнітивними спотвореннями називають різного роду систематичні помилки в мисленні людини, а також шаблонні відхилення, що відбуваються в певних ситуаціях і основою яких служать спотворені переконання. На засіданні наукового гуртка студенти мали змогу розглянути категорії когнітивних викривлень та їх основні види. Також були виділені когнітивні спотворення, які більшою мірою характерні для соціальних груп і ті, що проявляються на особистісному рівні.

У зв’язку з тим, що певні когнітивні спотворення представляють собою відображення мотивації людини, то на засіданні студенти мали змогу знайти пояснення багатьом стереотипам і шаблонам масової свідомості, а також конкретним груповим поведінковим патернам. Учасники засідання розглянули можливі способи корекції когнітивних викривлень, адже на думку деяких вчених (зокрема, Хезелтона, Гігеренцера) напрям і зміст когнітивних спотворень піддається контролю. Для цього застосовуються спеціальні методики, що скорочують наявні спотворення, що стимулюють людину застосовувати особливі контрольовані маневри, подібні з неконтрольованими.