Онлайн науковий семінар на тему: «ЕКЗИСТЕНЦІЙНА ПСИХОЛОГІЯ РОЛЛО МЕЯ»

Дата публікації допису: May 03, 2022 6:47:54 AM

 

«Життя полягає в досягненні добра не осторонь зла,

а всупереч йому...» 

Ролло Мей

21 квітня виповнюється 113 років від дня народження Ролло Мея (21 квітня 1909 22 жовтня 1994),відомого американського екзистенціального психолога та психотерапевта.

22.04.2022 р., до Дня психолога, разом зі здобувачами освіти ІІ курсу Буковинського державного медичного університету спеціальності «МЕДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ», було проведено онлайн науковий семінар на тему: «ЕКЗИСТЕНЦІЙНА ПСИХОЛОГІЯ РОЛЛО МЕЯ».

Організатор наукового семінару, доцент кафедри психології та філософії Марина ТИМОФІЄВА виступила з повідомленням про основні засади екзистенційної психотерапії; проаналізувала феномен тривоги у праці Ролло Мея «Сенс тривоги». З тверджень видатного психолога Ролло Мея: «…Тривога може відбуватися як з усвідомлення можливості нашого небуття, так і з погрози деяким життєво важливим цінностям. Вона виникає і тоді, коли ми стикаємося з перешкодами на шляху реалізації своїх планів і можливостей. Цей опір може стати причиною застою і занепаду, але він же може стимулювати зміни і зростання».

На думку Ролла Мея, розглядати природу людини як реалізацію глибинних інстинктів чи реакцію на стимули середовища – неприпустимо. Він був переконаний, що людина значною мірою відповідальна за те, якою вона є і як складається її життєва стежина.

Студенти активно долучились до підготовки наукового семінару. Дмитро ОНІЩУК, Валентин МОЦОВ підготували презентації та розповіли про життєвий та творчий шлях видатного психолога. Екзистенційну модель механізмів захисту, поняття свободи, внутрішнього конфлікту, опираючись на праці Ролло Мея, розкрили Евеліна ХОМ’ЯК та Юлія ОЛЬХОВЕНКО.

 

«Факт, що добро та зло є у кожному з нас, позбавляє нас всіх права на моральну зарозумілість. Ніхто не має права наполягати на своїй перевазі. І це відчуття обмеження дає початок можливості прощення...»

Ролло Мей

 

Підготувала доцент Марина Тимофієва

Технічна підтримка Анастасії Багрієнко