Науковий семінар на тему "Життєвий та творчий шлях відомого буковинського письменника М. Г. Івасюка"

Дата публікації допису: Nov 24, 2016 12:55:15 PM

З нагоди 99 річниці народження письменника, літературознавця, громадського та культурного діяча Михайла Григоровича Івасюка викладач кафедри психології та філософії Олеся Павлюк організувала науковий семінар на тему «Життєвий та творчий шлях відомого буковинського письменника М.Г. Івасюка» для студентів 1 курсу спеціальність «Фармація». На захід було запрошено наукового співробітника Меморіального музею В. Івасюка, поетесу Олену Логінову. Відвідали захід також помічник ректора з іміджевої політики, завідувач кафедри психології та філософії, професор Алла Борисюк та доцент кафедри Марина Тимофієва.

На зустрічі Олена Логінова розповіла студентам, в яких важких умовах проходив творчий шлях письменника та звернула увагу, що хоча М. Івасюк жодного дня не навчався українською мовою, оскільки Буковина входила тоді до Румунії, блискуче володів рідною мовою та опанував румунську, латинську, французьку, німецьку та польську. У своїй романній-дилогії про народного ватажка Мирона Дитинку «Балада про вершника на білому коні» та «Лицарі великої любові» автор яскраво та влучно висвітлив героїчну боротьбу буковинців за кращу долю та національне самовизначення вкінці ХVІІ ст.

Олена Логінова також презентувала учасникам заходу аудіозапис датований 23 листопада 1975 р. з домашнього архіву  буковинського письменника, зроблений напередодні його дня народження, де М. Івасюк ділиться емоціями щодо повернення молодого композитора Володимира Івасюка із закордонного відрядження та хорошим настроєм у зв’язку з приїздом старшої дочки Галини зі Львова.

Також учасників семінару дуже цікавили непересічні події з особистого життя письменника, а зокрема, загадкової смерті сина – композитора Володимира Івасюка та як сім’я спромоглась пережити горе і не зламатись у нелегкі часи радянської України.

Завершуючи захід, професор Алла Борисюк подякувала учасникам за плідну дискусію та висловила особливу вдячність Олені Логіновій за чудові архівні матеріали та імпровізовану фото-виставку, яка продемонструвала творчі надбання та життєвий шлях видатного буковинського письменника, фольклориста, педагога М. Івасюка.