Кафедра психології та філософії БДМУ: відкриваючи двері у світ професій

Профорієнтаційна робота – це комплекс заходів, спрямованих на допомогу молоді у виборі професії, яка відповідає їхнім інтересам, здібностям та потребам ринку праці. Вона є надзвичайно важливою, адже від правильного вибору професії залежить не лише майбутнє кар'єрне зростання людини, але й її загальне благополуччя.

Буковинський державний медичний університет (БДМУ) – один із провідних медичних закладів вищої освіти України, який щорічно готує висококваліфікованих медичних, стоматологічних, фармацевтичних та медико-психологічних фахівців. Університет розуміє важливість профорієнтаційної роботи, тому веде активну діяльність у цьому напрямку.

З метою популяризації ВСІХ спеціальностей в Буковинському державному медичному університеті, завідувач кафедри проф. Алла Борисюк, проректор з науково-педагогічної роботи та виховання доц. Ніна Зорій, викладачі кафедри психології та філософії – доц. Марина Тимофієва, доц. Вікторія Осипенко, викл. Анна Слубська, доц. Ігор Скакун, викл. Микита Глущенко, викл. Матвій Дарійчук впродовж 2023-2024 навчального року провели низку профорієнтаційних заходів (охоплено біля 20 шкіл м. Чернівці, Чернівецької області та інших областей України). Проведено заходи: зустрічі з учнями, лекції, семінари, майстер-класи; створено та поширено інформаційні матеріали про університет: буклети, брошури, плакати; проведено онлайн-консультації для абітурієнтів.

Основні цілі профорієнтаційної роботи:

ознайомлення школярів з різноманітними спеціальностями, якими можна оволодіти в БДМУ, та умовами навчання в університеті;

допомога учням у визначенні своїх інтересів та здібностей, пов'язаних з медициною, стоматологією, фармацією та медичною психологією;

формування у молоді стійкої мотивації до навчання в БДМУ;

підвищення престижу БДМУ.

 Підготовлено профорієнтаційну групу студентів-психологів для активної роботи з учнями 9-11 класів. Разом з викладачами заходи допомагали проводити студенти 3 курсу спеціальності 225 «Медична психологія»: Андрюк Василина, Ілона Пришлюк, Діана Попович, Анастасія Медвідь, Анна ЛозанюкНадія Женикай, Ібрагімлі КамеллаОлександра Марущак, 4 курсу - Надія Митлюк, Юлія Лотинець, Юля Ольховенко, Ольга Мельник. Студентки звернули особливу увагу учнів на затребуваність та перспективи спеціальності 225 «Медична психологія». Також майбутні медичні психологи зазначили, що для успішного складання НМТ велике значення має як високий рівень знань, так і психологічна готовність (володіння навичками саморегуляціїї у напруженій ситуації, вміння розподіляти час, здійснювати контроль за результатами діяльності тощо).

 Студентки розповіли як правильно організовувати свій час та планувати роботу у напружений період підготовки до НМТ. Наголосили на необхідності чергувати інтелектуальну працю й відпочинок, щоб уникнути перевтоми. З власного досвіду зауважили, що у процесі роботи з тестами слід бути максимально зосередженими: перш ніж виконувати завдання, уважно прочитати інструкцію, адже саме неуважність може заважати виявити свої справжні знання. Переконали старшокласників у тому, що за умови серйозної підготовки й наявності ґрунтовних знань випускники можуть отримати гарні результати.

Висловлюємо щиру вдячність лікарю-педіатру Володимиру Давидюку, який нещодавно здобув диплом Буковинського державного медичного університету, за активну участь у профорієнтаційних заходах.

Володимир не лише ділився з молоддю своїми знаннями та досвідом роботи, але й детально розповідав про різноманітні спеціальності, які пропонує БДМУ.

Його щира розповідь про навчання та можливості, які відкриваються перед випускниками університету, безсумнівно, допомогла багатьом школярам зробити правильний вибір майбутньої професії.

Викладачами кафедри психології та філософії для популяризації спеціальності
225 «Медична психологія» підготовлено статті в ЗМІ, на сайті  Інстаграм, Facebook:

 на сторінках висвічуються прес-релізи тренінгів, наукових семінарів, які проводяться науково-педагогічними працівниками кафедри психології та філософії;

 публікуються короткі анотації досліджень здобувачів освіти спеціальності 225 «Медична психологія»;

 для зацікавлення читачів розміщуються тести, методики, назви фільмів та книг на психологічну тематику;

 розміщено інформацію про активності студентів в БДМУ;

 постійно публікуються анонси «Відкритих дверей» для абітурієнтів.

Під час зустрічей та онлайн-зустрічей проводилась роз'яснювальна робота щодо підготовчих курсів БДМУ, дистанційної підготовки до ЗНО, можливості отримати корисну інформацію для вступників на сайті vstup.bsmu.edu.ua. Окрема увага була приділена актуальній на сьогодні професії лікаря-психолога і можливості здобувати освіту за цим фахом в медичному університеті.

Колективом кафедри було запрошено батьків та абітурієнтів шкіл, гімназій та ліцеїв міста на  «День відкритих дверей» (03 березня 2024 р.), де вони ознайомились з умовами та правилами прийому до Буковинського державного медичного університету у 2024 році, з напрямами і спеціальностями, за якими проводиться підготовка в університеті; функціонуванням підготовчих курсів для абітурієнтів, впровадженням ІТ-технологій, сайту приймальної комісії БДМУ «Інформаційний центр абітурієнта БДМУ»; задали питання представникам адміністрації, деканам факультетів, представникам студентського самоврядування та почули відповіді на питання, які цікавлять; актуальними порадами, як психологічно адаптуватися до НМТ і не втратити свій шанс під час вступної кампанії
2024 року.

Профорієнтаційна робота БДМУ значно впливає на вибір професії школярами. Завдяки цій роботі щорічно зростає кількість абітурієнтів, які вступають до університету. БДМУ прагне й надалі розвивати та вдосконалювати свою профорієнтаційну діяльність, щоб допомогти молоді зробити правильний вибір професії та стати успішними у житті.

БДМУ запрошує школярів та їхніх батьків до співпраці!

 

 

Підготувала доцент кафедри психології та філософії  Марина ТИМОФІЄВА