День захисника Вітчизни

Дата публікації допису: Oct 27, 2015 8:8:54 PM

З нагоди відзначення 14 жовтня свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня захисника України на кафедрі психології та соціології викладачем Павлюк О. було проведено науково-пізнавальний семінар “Свято Покрови – як споконвічне свято українського козацтва”. Метою заходу було ознайомити учасників з особливостями свята Покрови Пресвятої Богородиці та цінностями народного життя.

На свято було запрошено помічника ректора з іміджевої політики Борисюк А. С., яка виступила із вступним словом та зауважила важливість цього свята для українського козацтва та Української Повстанської Армії, яка постала в час другої світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської і більшовицької окупації наших земель.

Учасники заходу мали змогу познайомитись з виникненням свята та витоками святкування Покрови, його вшанування козаками. Щоб розуміти наскільки в стародавні часи шанували українці Третю Пречисту, варто згадати, що більшість козацьких церков 17-18 століть присвячені саме Покрові. Не випадкова у 1942 році і день заснування УПА було обрано 14 жовтня.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію, тому 14 жовтня святкується як день УПА.

З 2014 року указом Президента України Петра Порошенка на свято Покрови призначено День захисника України.