Доценту кафедри психології та філософії Павлюк Олесі Ігорівні вручили Подяку від Управління молоді та спорту за вагомий внесок у проведенні проекту «Профорієнтація учнівської молоді з сільської місцевості».

Дата публікації допису: Mar 24, 2020 11:21:17 AM

Протягом трьох днів доцент кафедри проводила семінари-тренінги про значення правильного вибору професії для особистості, які були спрямовані на розкриття основних проблем професійного самовизначення старшокласників. У проекті, який проводився за підтримки Інформаційного центру Європейського Союзу у листопаді у м. Чернівці, взяли участь учні 9-11 класів з Путильського, Кіцманського, Заставнівського, Сокирянського, Хотинського, Кельменецького районів. Для сучасної молоді визначитися з вибором майбутньої професії, а отже, і власної долі, нині є завданням недостатнім. Випускники розуміють, що вони мають обрати не просто улюблену, а й актуальну в майбутньому професію, і зробити цей вибір слід не в останньому класі. Крім того, вони вже зараз мають планувати стратегію власного життя, орієнтуватись в системі найрізноманітніших неоднозначних цінностей і повинні визначати своє життєве кредо та свій стиль уже сьогодні, щоб потім, у дорослому житті, бути щасливими, успішними й конкурентоздатними. Тому, профорієнтаційні заняття, як зазначає Олеся Павлюк, слід проводити не лише з учнями, які навчаються уже у випускному класі, а й у молодших та середніх класах.

Проводячи тренінги, доцент кафедри психології та філософії виокремила основні помилки, які здійснюють старшокласники при виборі професії:

Крім того, існує погляд на професію як на вибір постійного, на все життя, заняття. Така позиція хибна, тому що не враховує, що людина має здібності і прагне накопичувати спеціальні знання і навички в різних сферах діяльності. Тому ставлення до вибору як до чогось незмінного теж є помилковим.