27 березня відзначається Міжнародний день театру

Дата публікації допису: Apr 03, 2017 10:32:48 AM

З нагоди Міжнародного дня театру на кафедрі психології та філософії відбулась зустріч зі сценаристом, письменницею, журналісткою Лесею Воронюк.У заході взяли участь студенти І курсу спеціальності «Лікувальна справа» та  представники професорсько-викладацького складу кафедри психології та філософії БДМУ. Відкрила театральний семінар завідувач кафедри, помічник ректора з іміджевих питань, професор Алла Борисюк. Модератором заходу виступила викладач Олеся Павлюк.

Леся Воронюк розповіла про хід написання сценарію до документальної вистави «Дерево життя» про доленосні події Революції Гідності, прем’єра якої відбулася у Києві 2014 року. Режисером вистави стала біженка з Криму Г. Джикаєва, яка до окупації працювала режисером у сімферопольському театрі «Карман».

«Цікавим є те, – зауважує гостя, – що люди, які грають у виставі – не просто актори, вони є водночас і героями, і прототипами своїх героїв. Це робить театр ще більш близьким до реальності, адже по суті люди проживають на сцені своє життя, діляться своїми життєвими історіями».

Леся Воронюк розповіла про роботу новоствореного соціально-політичного театру, головне завдання якого – пошук шляхів вирішення проблем, з якими зіштовхуються українці сьогодні. Письменниця запропонувала студентам театральний ворк-шоп, під час якого учасники читали уривок з вистави та особисто відчули дух театральної підготовки до прем’єри.

Учасники семінару також зацікавились темою революції Гідності у творах письменниці, оскільки нещодавно побачила світ Антологія майданівських віршів «Небесна сотня», упорядницею якої стала Леся Воронюк. До антології увійшли твори 234 авторів з 6 країн – України, Білорусії, Італії, Польщі, США, Росії.

Як ідейний засновник та безпосередній організатор акції «День вишиванки», яка у 2011 році увійшла до Книги рекордів Гіннеса за кількістю людей у вишиванках, письменниця закликала всіх учасників прийти 18 травня цього року у вишиванках та підтримати патріотичний флеш-моб. Масштаби святкування щороку збільшуються. Минулого року до святкування долучилися щонайменше 50 країн світу.

«День вишиванки – відносно нове народне свято, покликане сприяти єдності і культурному відродженні всього багатонаціонального українського народу і відзначається в третій четвер травня», – звернула увагу Леся.

 

27 березня весь світ відзначає Міжнародний день театру. Цей день став справжнім святом не тільки для акторів сцени, але й для мільйонів глядачів. 

Міжнародний день театру відзначається щорічно з 1962 року. Започаткований у Відні на 9-му конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО в 1961 році. 

Перші театри з’явились в Індії, згодом в Китаї, а в X столітті з’являються зачатки Європейського театру. Слово «театр» походить від грецького theatron, і означає місце для видовищ, а також місце, призначене для показу драматичних творів мистецтва перед публікою.