Науковий семінар з нагоди Дня народження засновниці дитячого психоаналізу Анни Фрейд

Дата публікації допису: Dec 11, 2019 8:29:13 AM

3 грудня 2019 року на кафедрі психології та філософії студентами 1 курсу спеціальності «Медична психологія» та доцентом Тимофієвою Мариною Пилипівною був проведений науковий семінар з нагоди  Дня народження засновниці дитячого психоаналізу Анни Фрейд (03.12.1895 - 09.10.1982 р.) У рамках відзначення ювілею підготовлені доповіді та презентації розкрили життєвий та творчий шлях психологині. Ідеї А. Фрейд одержали визнання в багатьох країнах світу. У своїх роботах вона розвивала пізні ідеї батька, З. Фрейда, пов'язані з уявленням про функції Его. Як виявилося, не всі свідоме еквівалентно Его, можуть бути і несвідомі частини Его, пов'язані, наприклад, з дією захисних механізмів особистості.Під час Другої світової війни А. Фрейд спільно з Д. Берлінгейм організувала спеціальні ясла для маленьких дітей, які втратили батьків. Там вони розробили підходи для лікування психічного збитку, який був заподіяний цим дітям війною і ранньої сепарацією з матір'ю.

Після війни на базі ясел була створена відома Хемпстедська клініка, яка зараз носить ім'я Анни Фрейд. Саме клінічна та фундаментальна робота, проведена в Хемпстедській клініці, дозволили А. Фрейд істотно просунутися у створенні цілого напряму в психології розвитку – психоаналітичної психології.

Погляди Анни Фрейд на розвиток дитини описані в 1927 у першій книзі «Введення до техніки дитячого психоаналізу». В 1936 Фрейд оприлюднила одне зі своїх найвпливовіших досліджень – «Психологія Я та захисні механізми». Ця класична монографія стала основоположною у психології Его та зробила Анні Фрейд репутацію ведучого теоретика світового масштабу.

Такі наукові семінари формують знання з психологічних напрямків, мотивують студентів до перспективних планів та проведення власних досліджень, привчаючи до творчого мислення.