«Україна – ЄС: повсякденне життя українця та європейця»

Дата публікації допису: Mar 29, 2014 7:45:28 PM

    25 березня завідувач кафедри психології та соціології, к. філос. н., доц. Ніна Зорій та к. політ. н. Надія Бурейко взяли участь у презентації проекту «Україна – ЄС: повсякденне життя українця та європейця», реалізованого газетою «Буковинське віче» та міжнародним фондом «Відродження». На заході були присутні  журналісти-учасники проекту, чернівецькі політологи, викладачі, фахівці з соціальних питань, студенти-активісти.

    У  ході презентації керівник проекту, член Спілки журналістів України, к. політ. н. Леся Воронюк розповіла про основні завдання та досягнення проекту за 5 місяців його функціонування, наголосивши на головній ідеї та концептуальних завданнях. Проект реалізовуються наступним чином : для аналізу обирається певна проблема, як правило, соціального характеру, над якою працюють українські та іноземні журналісти (представники Європейського Союзу). В результаті на шпальтах газети з’являється дві статті однакової тематики, однак із поглядом на проблему очима українця та представника ЄС. Зрозуміло, погляд цей часто суттєво різниться, та й стан досліджуваних проблем в Україні, на превеликий жаль, традиційно значно гірший, аніж в країнах Європейського Союзу. Таким чином, вимальовується головний «меседж» проекту – інформування українського суспільства про переваги Європейського Союзу на прикладах реального життя пересічного громадянина. За словами Лесі Воронюк, «якби українці знали про соціальні захисти та права європейців, політична дискусія щодо євроінтеграції була б вичерпана».

    Ніна Зорій, завідувач кафедри психології та соціології Буковинського державного медичного університету, наголосила, що такі проекти є важливими для формування суспільної думки та позитивно впливають на психологію вибору й усвідомлення українцями себе як єдиної нації та як організму, який може впливати на державні процеси. К. політ. н. Надія Бурейко акцентувала на актуальності проекту саме в нинішніх умовах ведення інформаційної війни в Україні / за Україну, коли формування правильного медійного поля є надзвичайно важливим.