ПОНЯТТЯ «ЛЮДЯНІСТЬ» ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ СУЧАСНОСТІ

Дата публікації допису: Oct 22, 2021 8:39:22 AM

21.10.2021 р. на кафедрі психології та філософії Буковинського державного медичного університету проведена кураторська година на тему: «Поняття «людяність» через призму сучасності». Людяність – це риса характеру особистості, що означає діяльне співпереживання відносно істот свого та інших видів. Це ставлення до будь-якої людини як до унікальної особистості, яка має право на творчу самореалізацію та полегшення страждань, пов'язаних із колізіями людської природи. Людяність виявляється у гуманному ставленні та повазі до лю­дей, вболіванні за їхнє здоров'я і добробут, щирому прагненні допомогти у важких ситуаціях. 

Основною метою заходу є аналіз формування людяності в сучасному світі і виявлення причин її відсутності.

В.о. завідувача кафедри психології та філософії Буковинського державного медичного університету Марина Тимофієва разом з кураторською групою, студентами  1 групи, 2 курсу, спеціальності «Медична психологія», проаналізували поняття людяності, гуманізму, духовної свідомості, милосердя, толерантності, поваги, доброти, чуйності. Була представлена інформація про ознаки та шляхи формування гуманізму. Людяність є моральною якістю, що виражає принцип гуманізму в повсякденних взаєминах людей, і як вимір людського буття проявляє себе на духовному, соціальному, політичному, релігійному, міжособистісному рівнях. В основі людяності лежать моральні цінності, які формуються з раннього дитинства. Батьки та інші значущі дорослі (дідусі, бабусі, тітки, дядьки, вихователі, вчителі тощо) на своєму прикладі демонструють позитивне ставлення до всього живого. В тих осередках суспільства, де шанують традиції, поважають старше покоління, піклуються про молодших, ростуть морально стійкі люди, здатні брати на себе відповідальність та з внутрішніми ресурсами, щоб підтримувати інших.

Під час кураторської години ознаками зацікавлення студентами темою була активна підготовка студентів.  Студентка Марія Влад виступила із доповіддю про важливість розвитку духовної свідомості. Софія Свіжевська та Орина Бартко підготували та провели практичні вправи. В результаті змогли дослідити рівень формування духовного мислення в групі.

При формуванні гуманізму у молодого покоління важливо врахувати досвід попередніх поколінь. Турбота про подальший розвиток справді цивілізованого суспільства є можливою лише в результаті збереження й розвитку цієї тенденції.

 

В цьому світі так мало добра,

та воно проростає й крізь камінь,

 і його захищати пора, щоб воно колосилось віками.

Перед розумними треба схилити голову,

а перед добрими – стати на коліна.

                                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                   Письменник В. Гете