На кафедрі психології та філософії пройшло чергове засідання наукового гуртка на тему «Психодраматичний підхід у пошуках особистісної ідентичності»

Дата публікації допису: Nov 21, 2016 7:16:18 AM

На кафедрі психології та філософії пройшло чергове засідання наукового гуртка на тему «Психодраматичний підхід у пошуках особистісної ідентичності» на який було запрошено playback театр «Луна». Куратор засідання к. психол. н. Вікторія Осипенко прочитала гуртківцям міні-лекцію «Психодрама як метод психотерапії та психологічного консультування», де розповіла про історичні корені методу та особливості терапевтичного групового процесу, в якому використовується інструмент драматичної імпровізації для вивчення внутрішнього світу людини. Керівник наукового гуртка кафедри к. політ. н. Олеся Павлюк зауважили, що метод психодрами – це не тільки групова психотерапія, оскільки широко поширений і у багатьох областях індивідуальної роботи з людьми.

 Playback театр як елемент психодрами дозволяє через творче програвання життєвої ситуації виявити у ній новий взаємозв’язок і ресурси для її вирішення – прокоментувала асистент керівника playback театру Наталя Оксіна. В кінці заняття відбувся перфоменс студентського playback театру «Луна» під керівництвом Вікторії Осипенко. Актори на сцені спонтанно, без попереднього сценарію, розігрували життєві  історії, якими студенти ділилися із залу. Імпровізаційне відображення кожної  історії надало можливість розповідачу  подивитися на власну  життєву ситуацію  ніби зі сторони, побачити нові грані  і способи її вирішення.

Playback театр виокремився на сучаному етапі у самостійний напрям, який вже розвивається незалежно від театру імпровізації і психодрами. Так як людські почуття і емоції займають в плейбеці основне місце, іноді Playback називають театром психологічних імпровізацій.

Актори playback театру «Луна»: Бойчук Юлія (сп-ть «Медична психологія»), Грабовець Альона (сп-ть «Лікувальна справа), Загарюк Аліна (сп-ть «Лікувальна справа»), Копищик Вікторія (сп-ть «Медична психологія»), Куц Анастасія (сп-ть «Медична психологія»), Панчук Святослав  (сп-ть «Лікувальна справа»), Перун Тарас (сп-ть «Лікувальна справа»). Керівник - викладач кафедри психології та філософії, психолог-консультант Медико-психологічного центру БДМУ, к. психол. н. Осипенко Вікторія.