Профорієнтаційна робота з старшокласниками чернівецької гімназії № 5

Дата публікації допису: Nov 16, 2017 11:52:7 AM

Завідувач кафедри психології та філософії, проф. Алла Борисюк зазначає, що осіння пора викликає низку різноманітних емоцій та ставлень.

У багатьох людей все частіше може спостерігатися пригнічений настрій, відсутність бажання зустрічатися з людьми, ходити на роботу, виконувати щоденні господарські справи.

Осінній смуток в народі зазвичай асоціюють та ототожнюють з депресією. Варто зауважити, що не кожне зниження життєвої активності та настрою може йменуватися депресією у її медичному (класичному) розумінні. Депресія – це психічний розлад, що характеризується порушеннями мисленнєвої сфери, байдужістю до навколишньої дійсності й втратою здатності переживати радість, суттєвим зниженням рухової активності впродовж тривалого часу (більше двох тижнів). Загострення класичної депресії може спостерігатись як восени, так і навесні. Характеризуючи осінню нудьгу, більш доречно говорити про сезонне зниження активності, депресивний настрій, субдепресію або так звану сезонну депресію.

Студенти-медики під час зустрічі з учнями 10-11 класів чернівецької гімназії № 5 розповіли як  запобігти виникненню сезонної депресії або успішно її подолати. Наголосили на необхідності достатнього освітлення помешкання, користі від прогулянок на свіжому повітрі, важливості повноцінного сну, значущості     живого емоційного спілкування тощо.

Особливу увагу майбутні медики приділили необхідності правильного калорійного харчування, наголосивши, що під час інтенсивного розумового напруження необхідна поживна і різноманітна їжа і збалансований комплекс вітамінів. Такі продукти, як риба, сир, горіх. стимулюють роботу головного мозку.

Також майбутні лікарі розповіли про особливості студентського життя в БДМУ і запросили до дружньої студентської родини.