Студенти і викладачі БДМУ провели круглий стіл з нагоди 100-річчя перемоги УСС

Дата публікації допису: Sep 25, 2015 9:57:15 PM

З нагоди відзначення діяльності Українських Січових Стрільців та 100-річчя їх перемоги на горі Маківка на кафедрі психології та соціології було проведено круглий стіл

на тему «Українські Січові Стрільці та їх роль у становленні української державності» і організовано перегляд історичного, науково-популярного фільму, присвяченого діяльності Українських Січових Стрільців.

У заході взяли участь студенти першого курсу спеціальності «Лікувальна справа», «Клінічна фармація», «Фармація» та викладачі кафедри. На відкриття круглого столу було запрошено проректора з науково-педагогічної роботи та виховання Зорій Ніну Іванівну. Захід мав інформаційно-просвітницький характер та пройшов у форматі спілкування на тему героїчної боротьби українського народу.

Модератори круглого столу Кобрин Мар’ян та Карапка Таїсія  розповіли про історію національних військових формувань та їх значення для відновлення військових традицій, для зростання українського патріотизму. Велике зацікавлення серед учасників викликала презентація озброєння, спорядження та екіпірування.

Учасники заходу обговорили також основні дати та події Першої світової війни та їх значення для українського народу. Відзначення 100-річчя перемоги Січових Стрільців є особливо важливим та сакральним для України зараз, коли вона веде боротьбу за свій східний кордон. Учасники заходу також відзначили, що Українські Січові Стрільці були першими українськими частинами на бойовищах Східної Європи та єдиним українським національним  військовим формуванням у складі австро-угорської армії.

Окрема увага під час заходу була присвячена видатним командирам українського січового стрілецтва. Роль жінки в УСС представники спеціальності «клінічна фармація» представили презентацією про жіночу чоту на чолі з О. Степанів.

В кінці заходу учасники мали змогу проглянути збірку історичних фотографій Легіону Січових Стрільців та прослухати пісню «Ой, у лузі червона калина», яка стала символом УСС, а її виконання традицією елітарної частини української армії.

Унікальне добровольче військове формування «Українські Січові Стрільці», було засновано в серпні 1914 року, з початком Першої світової війни. Завзятий дух українців, неабияка хоробрість та відданість, готовність до самопожертви сприяли тому, що українська частина з чисто добровольчої формації перетворилася на підрозділ на засадах регулярного війська.

Першим успіхом легіону УСС була перемога на горі Маківці 29 квітня - 3 травня 1915 р. Українські січові стрільці брали участь у багатьох боях проти російських військ. Усвідомивши, що вони борються за визволення України, вони виявляли високий героїзм, самовідданість і мужність.