З нагоди Всеукраїнського дня психолога на кафедрі психології та філософії за участю студентів та викладачів відбувся круглий стіл «Актуальні теми сучасної психології»

Дата публікації допису: Apr 27, 2021 6:21:1 PM

Україна – держава з високим рівнем освіти і науки. Вся українська наукова спільнота має давні традиції: знаходить для себе час на свято і проводить наукові зібрання, семінари, круглі столи, конференції. У професійне свято ми поспішаємо приєднатися до привітань. Здоров’я Вам і нових досягнень! Успіхів у роботі і щастя в особистому житті!З привітальним словом на початку зустрічі виступила в.о. зав. кафедри психології та філософії доцент Тимофієва Марина Пилипівна, яка привітала всіх студентів і колег з професійним святом і зауважила про важливість такого заходу, що надає можливість ділитись досвідом, сприяє розширенню та поглибленню знань студентів майбутніх лікарів-психологів, розвитку в них інтересу до цієї науки, збагачує знання про внутрішній світ власної особистості та особистості інших людей, актуалізує прагнення до самопізнання, розкриття творчого потенціалу, а також створює позитивний святковий настрій.

Під час заходу обговорювались актуальні питання розвитку медичної психології як галузі, проблеми, пов’язані з включенням медичних психологів у життя суспільства загалом і роботу лікувальних та лікувально-профілактичних закладів України зокрема, вимоги, що висуваються до фахівців у зв’язку з ситуацією в країні та у світі.

«Сьогодні обговорюємо нагальні питання розвитку і становлення психологічної служби у вищих навчальних закладах. Проблема, яка винесена на цей круглий стіл, є надзвичайно актуальною, адже, по-перше, у вишах мало психологічних служб, а по-друге, зважаючи на ситуацію в країні та у світі, студенти і працівники перебувають у несприятливому психологічному стані, а відтак є потреба у створенні й розвитку психологічних служб, які зобов’язані надавати людям кваліфіковану допомогу», ‒ переконана Марина Тимофієва.

В рамках студентцентрованого навчання, з метою підходу до розвитку особистості майбутнього психолога, з урахуванням його ціннісних орієнтацій, здобувачі вищої освіти 1,2 курсів спеціальності «Медична психологія» мали можливість представити доповіді та питання для дискусії на загальне обговорення. Вражає їх підготовка, ідеї, критичне мислення. Такі заходи передбачають нові підходи до розробки навчальних програм, викладання та навчання.

Для майбутніх психологів важливо при такій нагоді висловити певні пропозиції, поділитися досвідом, тому що сьогодні існує високий рівень соціальної напруги, який відображається не тільки на економіці, військовій сфері чи охороні здоров’я, а й на житті держави та кожного з нас.

Зокрема, психологи зосередили свою увагу на питаннях саморозвитку, особливостях надання консультативної допомоги студентам у період суспільно-політичних криз, дослідженні психологічного здоров’я студентів і як залучити викладачів вишу до психологічного супроводу професіоналізації студентів.

Матеріал підготувала доцент Марина Тимофієва