Науково-практичний семінар, присвячений пам’яті Ганса Юргена Айзенка

Дата публікації допису: Mar 13, 2014 6:3:28 AM

4 березня 2014 року відбувся науково-практичний семінар, присвячений пам’яті Ганса Юргена Айзенка,  зі студентами 1-ї групи 3-го курсу медичного факультету №4, спеціальності «Медична психологія».

Ганс Юрген Айзенк (4 березня 1916 — 4 вересня 1997) німецько-британський вчений-психолог один з лідерів біологічного напрямку в психології, автор популярного тесту інтелекту, який широко використовується в психодіагностичних дослідженнях.

Г. Айзенк розробив та експериментально довів описову теорію головних вимірів особистості, обґрунтував теорії причинності даних вимірів, продемонстрував важ­ливість генетичних факторів у розвитку особистості; створив широку шкалу генетичного вивчення емоційності, розробив модель IQ (коефіцієнт інтелекту), яка залежить від швидкості, помилок і аспектів тривалості розумових дій індивіда. Він вважав, що рівень IQ визначається через такі елементи: швидкість інтелектуальних операцій,  наполегливість,   схильність до перевірки помилок.

Вчений сприяв розвиткові клінічної психології в Англії: відіграв значну роль у виникненні та становленні біхевіоральної терапії; заснував і видавав «Журнал біхевіоральних досліджень і терапії»; написав 84 книги та 1094 статті.

Студенти, майбутні психологи, підготували доповіді та презентацію, де висвітлювали біографічні дані, творчий шлях  Г. Айзенка. Активна дискусія допомогла глибше зрозуміти природу розвитку особистості, пізнати теорії та основні напрямки розвитку інтелекту.

Матеріал підготувала: доцент кафедри психології та соціології Марина Тимофієва.