Про підкуп та кримінальну відповідальність студентам читають незвичні лекції

Дата публікації допису: Nov 23, 2015 10:44:29 AM

Студентам у Чернівцях читають незвичні лекції – їм розповідають, чому не можна продавати свій голос на виборах і яке покарання за це. Ініціатори – громадські активісти. Такі знання вже отримали понад 6 сотень студентів більшості вишів Буковини.

 

Всі ці студенти майбутні лікарі, та під час лекції вони черпають знання не з медицини. Їм розповідають – чому не варто брати хабарі.

 

«В жодному разі не можна голосувати, за тих кандидатів, які намагаються вас будь-яким чином купити»

 

Лектор - громадський активіст Тарас Прокоп розповідає, що кримінальна відповідальність очікує і на того, хто дає гроші за голос виборця і на того, хто їх бере.

 

Тарас Прокоп, координатор виборчих проектів громадянської мережі «Опора» в Чернівецькій області: «Підпадає під кримінальну відповідальність виборець, який отримав неправомірну вигоду. І він можу бути покараний штрафом до 5 тисяч гривень або виправними роботами до 2 років, або ж обмеженням волі на строк до 2 років».

 

Лектори, які проводять незвичні пари – учасники Євромайдану, тож нагадують спудеям не лише про кримінальну відповідальність. Зважаючи на те, скільки студентів постраждало під час Революції гідності, скільки атовців загинуло, робити подібне – недопустимо.

 

Каріна Ворнік, студентка БДМУ: «Цікаві, ми дізнались дуже багато такого, чого  ми не знали».

Авеліна Зборовець, студентка БДМУ: «Так – це змінить світогляд, можливо, вплине на голосування, рішення певних студентів».

 

Олександра Баранецька, студентка БДМУ: «Наприклад в нашому медичному університеті хлопець, який був, йому викладачі пророкували, що він буде хірургом від Бога і він помер, захищаючи нашу Україну, наші землі, нашу Східну Україну, це така протилежність, це як добро і зло».

 

Лекції-попередження відбулися вже у більшості вишів Буковини. Викладачі навіть запропонували керівництву навчальних закладів ввести такі пари як обов’язкові.

 

Олеся Павлюк, викладач БДМУ: «Я вважаю, що такі лекції є обов’язковими, мені здається, що їх потрібно ввести, якщо не на перманентній основі, то принаймні перед виборами. Мабуть більше 70% насправді не знали про кримінальну відповідальність, якщо б їх попередили перед цим, навіть такий елемент як страх чи покарання стримало і попередило такі події».

 

Громадські активісти кажуть, проводитимуть такі лекції і надалі. Адже їм надійшла інформація, що під час другого туру виборів за голос студентам пропонуватимуть не 300, як було, а понад півтисячі гривень. Цю інформацію представники «Опори» вже перевіряють і роблять все, аби завадити організаторам підкупу використати злочинні схеми.