У БДМУ провели конференцію «Революція гідності. Два роки потому»

Дата публікації допису: Nov 29, 2015 10:12:57 PM

26 листопада на кафедрі психології та соціології

Вищого державного навчального закладу «Буковинський державний медичний університет» відбулася науково-практична конференція «Революція гідності. Два роки потому».

Учасників заходу привітали проректор з науково-педагогічної роботи та виховання Ніна Зорій та помічник ректора з іміджевої політики, в. о. зав. кафедри психології та соціології Алла Борисюк.

У роботі конференції взяли участь громадські діячі, науковці, активісти, волонтери учасники доленосних подій Революції Гідності у Києві, представники депутатського корпусу Чернівецької міської та обласної ради. Конференція проходила двома секціями: суспільно-політичного напряму та психологічного спрямування.

Революція Гідності стала зараз невід’ємною складовою історичної побудови української держави. Науковці спробували визначити та проаналізувати, основні фактори, що сприяли зародженню системної кризи в Україні та виникненню національно-патріотичних протестних акцій, які згодом переросли у Єврореволюцію. Доцент кафедри історії України Чернівецького національного університету Сергій Добржанський виступив з доповіддю про методи боротьби Помаранчевої та Революції Гідності та проаналізував їх політичний вплив на суспільство.

Своє бачення революційних подій та проблеми, з якими зіткнулись під час організації Революції Гідності у Чернівцях розповіли активісти та громадські діячі. Зокрема, організатор та ідейний натхненник Євромайдану у Чернівецькій області Тарас Прокопокреслив основні проблеми формування нового громадянського суспільства в Україні. Директор Чернівецького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Гришин-Грищук висвітлила основні проблеми реалізації цінностей та ідеалів Майдану у постреволюціному суспільстві. Про сильний волонтерський рух, який виник на початку Революції та діє й сьогодні розповіла волонтер Медичного координаційного центру допомоги військовослужбовцям Мирослава Юрчук.

Підтримали Єврореволюцію одразу й органи місцевого самоврядування, які проголосили створення Народної ради в Чернівцях. Так, про ініціативи депутатського корпусу Чернівецької обласної ради та роль місцевого самоврядування в цілому у період Євромайдану розповів депутат VІ скликання, політолог Михайло Павлюк.

Мабуть, найбільш емоційним став виступ активістки Олесі Вакарюк, яка була членом «Жіночої сотні» у Києві під час революційних подій. Учасниця бойових протистоянь на вулиці Грушевського ділилась своїми враженнями від сильного бойового духу української нації та згадувала кривавий етап Революції та роковий день свого поранення.

Друга частина конференція була присвячена проблемам надання психологічної допомоги військовослужбовцям, які повернулись із зони бойових дій та їх сім’ям. Психологи-консультанти ділились досвідом проведення психологічної реабілітації з військовослужбовцями та проблемами, які виникають під час психологічного супроводу та адаптації постраждалих внаслідок бойових дій.