На кафедрі психології провели круглий стіл до Днів пам’яті та примирення

Дата публікації допису: May 06, 2015 7:1:3 PM

У рамках відзначення Днів пам’яті та примирення та з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі і 70-ї річниці завершення Другої світової війни

на кафедрі психології та соціології викладачем Павлюк О. І. був проведений круглий стіл на тему «Між двох вогнів: Україна у Другій світовій війні».

У заході взяли участь студенти першого курсу спеціальності «Лікувальна справа» та викладачі кафедри. Захід мав інформаційно-просвітницький характер та пройшов у форматі спілкування на тему героїчної боротьби українського народу у Другій світовій війні. Модератор круглого столу Павлюк О. І. розповіла про нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення, яку розпочинає Україна.

Учасники заходу обговорили основні дати та події Другої світової війни для українського народу, що беруть свій початок від 1939 р., втрати України у війні та великий внесок українського народу у перемогу над нацизмом. Окрема увага під час заходу була присвячена видатним українцям, які воювали, як у Червоній армії, так і в армії УПА та західних союзників.

22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію №A/RES/59/26, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення.

24 березня 2015 року Президент України Петро Порошенко видав Указ «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни». Указом в Україні встановлюється День пам’яті та примирення, який повинен відзначатися щороку 8 травня. Понад два десятки років після відновлення незалежності України дата 9 травня святкувалась як «День Перемоги» за типово радянськими зразками. Внаслідок цього, а також за «сприяння» російської пропаганди, у інформаційному просторі нашої держави зберігалися старі, створені комуністичною пропагандою, та поширювалися народжені вже у нинішній Росії міфи про Другу світову війну, які мають на меті викривлення історичної реальності задля посилення власного ідеологічного домінування та провокування політичних і суспільних конфліктів в Україні на історичному підґрунті.