Зустріч з представниками Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Дата публікації допису: Nov 02, 2016 10:41:15 AM

28 жовтня студенти БДМУ у рамках дії наукового гуртка кафедри психології та філософії  зустрілися з представниками Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які ознайомили студентів з роботою центру та розповіли про особливості всиновлення дітей у Чернівецькій області.

Директор центру О. Гришин-Грищук ознайомила учасників з основними функціями обласного центру та прочитала лекцію на тему  «Патронат як соціальний механізм попередження соціального сирітства». В липні 2015 р.  були внесені змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей, відповідно до яких на зміну інтернатним закладам прийде інша система альтернативної форми опіки – екстреного та короткотермінового влаштування дітей, на період подолання кризи в їх біологічних сім’ях (патронат). Патронат над дітьми це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд і виховання в сім’ї патронатного вихователя дитини, котра опинилася в складних життєвих обставинах та потребує захисту та одночасне надання фахівцями з соціальної роботи інтенсивної допомоги рідній сім’ї дитини у подоланні складних обставин. Дитина може знаходитись у патронатній сім’ї до трьох місяців, залежно від потреб дитини.

Викладачі кафедри – проф. Борисюк А., доц. Тимофієва М., викл. Павлюк О. підтримали дискусію про необхідність запровадження патронатних сімей в Україні та їх позитивний вплив на соціально-психологічні фактори становлення особистості дитини.

 Патронатний вихователь - це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім'ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров'я під час перебування. Сім’я патронатного вихователя - це подружжя, в якому один із членів на професійній основі виконує обов'язки патронатного вихователя. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі.

Крім того, керівник курсів підвищення кваліфікації для прийомних батьків Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Н. Месюк ознайомила учасників з процедурою всиновлення та розповіла про навчальні семінари-тренінги, які готують кандидатів у батьки-вихователі, опікуни, піклувальники.

Метою проведення курсів, які проводяться у Обласному центрі є поглиблення знань про прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу, соціально-психологічні фактори становлення особистості дитини, методи сімейного виховання та відновлення стосунків дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, шляхи формування життєвої компетентності дитини та підготовки її до самостійного життя.

Батьки удосконалюють уміння уникати та долати труднощі сімейного виховання, запобігати девіантній поведінці дитини та особистісному “вигоранню”, налагоджувати стосунки у сім’ї на засадах партнерської взаємодії, взаєморозуміння, поваги  і любові, робити сімейне життя та дозвілля змістовним і цікавим.