Приурочена до Дня психолога он-лайн зустріч у форматі круглого столу на тему: «Психологія сьогодення: крізь призму сучасності» (модератор: к.психол.н., ст.викл. Любіна Л.А.)

Дата публікації допису: Apr 24, 2020 11:30:34 AM

З нагоди святкування на кафедрі психології та філософії 23 квітня за участю студентів спеціальності «Медична психологія» та викладачів було проведено он-лайн зустріч у форматі круглого столу на тему: «Психологія сьогодення: крізь призму сучасності» (модератор: к.психол.н., ст.викл. Любіна Л.А.)На заході обговорювались питання актуальності психологічної професії у кризовий період пандемії в якому перебуває сучасна світова спільнота і наша країна, а саме про вимоги, що висуваються до фахівців у зв’язку з ситуацією в країні.

З привітальним словом на початку зустрічі виступила в.о. зав. кафедри психології та філософії доцент Тимофієва Марина Пилипівна, яка привітала всіх студентів і колег з професійним святом і зауважила про важливість такого заходу, що надає можливість ділитись досвідом, сприяє розширенню та поглибленню знань студентів майбутніх лікарів-психологів, розвитку в них інтересу до цієї науки, збагачує знання про внутрішній світ власної особистості та особистості інших людей, актуалізує прагнення до самопізнання, розкриття творчого потенціалу, а також створює позитивний святковий настрій.

Із актуальними питаннями сьогодення виступили студенти першого курсу спеціальності 225 «Медична психологія», зокрема Савула Влада презентувала доповідь на тему: «Абрахам Маслоу: секрети успіху особистості», Вачіль Павліна «Барєри сучасного спілкування між людьми», Зрибнєва Катерина «Короновірусна психологія» про психологію поведінки людей в умовах карантину під час пандемії COVID-19, Стойка Владислав «Значення мови тіла у ефективному спілкуванні між людьми».

Проректор з науково-педагогічної роботи та виховання доцент Зорій Ніна Іванівна визначила роль професії психолога у сучасному кризовому українському суспільстві  та підкреслила велику практичну роботу проведену викладачами кафедри психології та філософії, співробітниками Медико-психологічного центру для покращення психологічного та психічного здоров’я студентів БДМУ.

Саме практичний досвід викладацького складу кафедри психології та філософії є основою професійного зростання студентів, які навчаються за спеціальністю «Медична психологія».  Багато успішних проектів кафедри реалізуються в різноманітних виховних заходах, які проводяться в університеті.

З короткою доповіддю про кризову психологічну допомогу та особливості її надання в цей період  виступила к.психол.н., викладач кафедри психології та філософії, практичний психолог Осипенко Вікторія Анатоліївна. Доповідач закцентувала увагу учасників онлайн-зустрічі на тому, що психолог-консультант є джерелом емпатії, прийняття та підтримки для клієнта, а сам процес кризового консультування включає в себе такі важливі компоненти, як забезпечення допомоги, стабілізацію і ресурси. Опинившись в сучасних умовах психолог-консультант повинен чітко пам’ятати про дотримання власної психогігієни, а саме поновлення ресурсів, якісний відпочинок, самоспостереження та дотримання екологічності стосунків.

Під час обговорення к.психол.н., доцент Тимофієва Марина Пилипівна підняла питання психосоматики як міждисциплінарного напряму психології, психотерапії та загальної медицини. Поділилась досвідом з колегами та студентами, щодо роботи з тілесними симптомами через психіку. Підкреслила необхідність в роботі психолога адаптації до нових кризових ситуацій.

Любіна Любов Анатоліївна к.психол.н., старший викладач кафедри психології та філософії, голова секції системної сімейної психотерапії Чернівецького осередку УСП презентувала доповідь «Системна сімейна терапія: ресурсність методу» розповіла про особливості використання методу системної сімейної терапії у психологічній роботі з сім’ями та членами їх родини в сучасних умовах, проаналізувала основні положення теорії та терапії сімейних систем Мюррея Боуена, який використовують для актуалізації ресурсів членів сім’ї та розширення можливості вибору стратегій повноцінної адаптації та самореалізації сімейної системи.

Доцент кафедри психології та філософії, к.політ.н. Павлюк Олеся Ігорівна розповіла про такий системно-феноменологічний метод, як системні розстановки,  який використовується в психотерапії, організаційному та бізнес-консультуванні, а також в багатьох інших сферах. Класичні системні розстановки були спрямовані на пошук порушення «порядків» у сім’ї клієнта (чи в організації) та їх «виправлення». З часом розвинулися розстановки, які працюють не лише з сім’ями та «порядками», а й з особистими травмами клієнта, організаціями, суспільними групами. З’явилися нові напрямки: духовні розстановки, структурні розстановки, розстановки симптомів, ресурсні розстановки.

На завершення зустрічі викладачі кафедри привітали студентів-психологів та колег з професійним святом, побажавши натхнення й витримки у нелегкій, але вкрай важливій праці.