Дискусійний клуб з проблем історії України

Дата публікації допису: Apr 03, 2013 9:20:58 PM

20 листопада на кафедри психології та соціології Буковинського державного медичного університету відбулося засідання дискусійного клубу з історії України в межах діяльності Школи лідерства.

Учасник дискусійного клубу зазначили, що для пересічного громадянина історія – це зона підвищеного інтересу. Цей інтерес, звичайно, різний у Львові та у Сімферополі. Але загалом це тема, на яку українці люблять поговорити і жваво реагують. Тому люди продовжують дискутувати на історичні теми. Звичайно, не йдеться про історичне пізнання на основі документальних даних. Це, швидше, пошук себе. Тобто історія – це продовження націотворення через перебирання історичних подій, образів, персон і, не завжди, фактів, які тепер набувають іншого значення. Часто українці використовують якісь історичні події для підтвердження самих себе, як камертон щодо «правильності» власних ідей чи кроків.

Сьогоднішня тема є однією з таких. Розуміння явищ культу особи Сталіна, сталінізму, сталінщини особливо важлива для нашої історії. Тому проблемні питання з історії, зокрема, проблема культу особи Сталіна є дискусійною проблемою і потребує ґрунтовного обговорення.

Ведучими дискусійного клубу були студенти другого курсу медичного факультету № 2 Костя Сучко, Михайло Пайонк, Богдан Пелип. Розглядалися та обговорювалися наступні питання:

1. Визначення понять: «культ особи», «культ особи Сталіна», «сталінізм», «сталінщина» (Рандюк Роман, студент 1-ї групи мед. ф-ту №1).

2. Феномен Сталіна. Чому Сталін, а не інші? (Канюк Наталія, студентка 7-ї групи мед. ф-ту №1).

3. Соціальна база сталінського режиму (Шуйський Денис, Колотило Василь – студенти 1 та 2-ї групи стоматологічного ф-ту).

4. Сталінізм та репресії (Салагор Каталін, Салагор Крістіан, студенти 2-ї групи стомат. ф-ту).

Жваву дискусію викликали питання:

 - Знищення людей відбувалося  за правилами геноциду чи за класовою або за національною ознакою;

 - Чи можна провести історичні аналогії між сталінізмом і російським абсолютизмом; в Італії – часи Муссоліні; в Німеччині – часи Гітлера;

 - Основні засоби Сталіна для зміцнення Радянської влади тощо