Психологічна допомога військовим

Дата публікації допису: Mar 03, 2015 8:9:17 PM

На тлі сучасних українських реалій, очевидно, що найбільш вразливою групою нині є насамперед ті, хто безпосередньо був учасником бойових дій.

Так званий бойовий стрес, жахливі події, свідком та учасником яких доводилось бути, безпосередня загроза для життя, "витіснення"законів мирного співіснування поняттями "свої"-"чужі", - все це з великою ймовірністю може спричинити у військових посттравматичний стресовий розлад, депресію, загострення наявних раніше психічних і соматичних розладів. Неминуче виникатимуть і суто психологічні проблеми – підвищення тривожності, почуття провини, втрата сенсу, агресивність. Все це закономірно може призвести до формування деструктивних потягів, спрямованих назовні (агресія стосовно інших людей) і на себе (суїцидальні думки та спроби, саморуйнівна поведінка).

Фахівці Медико-психологічного центру БДМУ (МПЦ) разом з лікарями-психологами лікувально-профілактичних установ області на засадах волонтерства докладають зусиль щодо вирішення цієї проблеми. Згідно наказу Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА співробітники БДМУ та лікарі-психологи області надавали консультативну допомогу військовослужбовцям, які перебували на стаціонарному лікуванні у Чернівецькому військовому госпіталі (в/ч 1028). За період з серпня по грудень 2014 року надано понад 500 психологічних консультацій. Значну увагу співробітники МПЦ приділяють просвітницькій та профілактично-інформаційній роботі. Прочитані лекції для лікарів спеціальності «Загальна практика–сімейна медицина», співробітників військового госпіталю, слухачів факультету підвищення педагогічної майстерності БДМУ, на семінарі кураторів та методичній нараді працівників управління соціального захисту ОДА. Розроблено інформаційний буклет з інформацією для військовослужбовців щодо подолання наслідків психотравмуючих подій та контактними даними фахівців, які надають психологічну допомогу на волонтерських засадах.

Психологи та лікарі-психологи, співробітники БДМУ та ЧНУ ім. Ю. Федьковича, Центру практичної психології та соціальної роботи управління освіти Чернівецької міської ради, що надають психологічну допомогу пацієнтам Чернівецького військового госпіталю, мають можливість брати участь в інтервізійних групах, що проводяться на базі МПЦ та отримувати супервізійний супровід (викладач Пендерецька Оксана).

Керівник МПЦ доц. Поліщук Олександр тричі (вересень, листопад 2014 р., лютий 2015р.) брав участь у психологічному супроводі програми реабілітації військовослужбовців, що проводилась на базі відпочинкового комплексу ДП «Берегометське лісомисливське господарство» (с. Мигово). До психологічних реабілітаційних заходів були залучені Хромюк Валентина (БДМУ), Осипенко Вікторія (БДМУ), Голодрижук Анастасія (ЧНУ ім. Ю. Федьковича), Хромюк Володимир (Кіцманська ЦРЛ), Огданський Ігор (Центр практичної психології та соціальної роботи управління освіти Чернівецької міської ради).

20 лютого перед учасниками АТО виступив плейбек-театр БДМУ «Луна». Актори на сцені розігрували історії глядачів: невеликі замальовки з життя, довші історії з різними персонажами і подіями, мрії, фантазії та навіть сни. Під час зустрічі зберігалась атмосфера безпосереднього спілкування з глядачами, що дозволила кожному з присутніх спробувати себе у ролі драматурга, актора і режисера особистого спектаклю. Актори театру: Бойчук Юлія (3 курс, "Медична психологія"), Грабовець Альона (2 курс, "Лікувальна справа"), Загарюк Аліна (3 курс, "Лікувальна справа"), Копищик Вікторія (5 курс, "Медична психологія"), Куц Анастасія (5 курс, "Медична психологія"), Панчук Святослав  (3 курс, "Лікувальна справа"), Перун Тарас (3 курс, "Лікувальна справа").  Керівник - Осипенко Вікторія. Відгуки учасників промовисто засвідчили не лише дієвість такої форми роботи, а й її емоційну привабливість для них – безпечна обстановка, позитивне емоційне тло, безпосереднє спілкування та театрально-ігровий формат допомагають працювати з травмами делікатно, ненав’язливо, без примусу та повторної травматизації.

Важких наслідків можна уникнути, вчасно надаючи військовим фахову психологічну допомогу як у форматі кризової інтервенції (у військових частинах, госпіталях), так і у форматі більш тривалого психологічного супроводу на етапі реабілітації.