Викладачі БДМУ провели психологічний тренінг для студентів ЧНУ ім. Ю.Федьковича

Дата публікації допису: Apr 19, 2017 9:49:48 AM

 В рамках співпраці між вищими навчальними закладами м. Чернівці викладачами кафедри психології та філософії, психологами МПЦ зі студентами-психологами ЧНУ було проведено тренінг «Системний сімейний та психодраматичний підходи в психотерапії»

10 квітня 2017 року базі кафедри практичної психології (зав.кафедри доц. Радчук В.М.) факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича викладачі кафедри психології та філософії, психологи медико-психологічного центру БДМУ к.психол.н. Любов Любіна та к.психол.н. Вікторія Осипенко провели тренінг на тему «Системний сімейний та психодраматичний підходи в психотерапії» із студентами 4-го курсу напряму підготовки «Практична психологія».

Основною метою тренінгу була демонстрація методів системної сімейної психотерапії та психодрами. В процесі групової роботи, на основі рольової гри, студенти мали можливість визначити  особливості сімей в залежності від кількості дітей та порядку їх народження.

Учасники групи мали можливість досліджувати особливості та історію розвитку своєї сім’ї, її динаміку враховуючи психологічний зміст основних стадій життєвого циклу сім’ї (повторюваність та регулярність певних сімейних подій, особливості функціонування, розподіл сімейних ролей тощо).

Під час тренінгу, в сприятливій психологічній атмосфері, студенти аналізували свої відчуття та емоційні реакції на різних етапах функціонування сімейної системи. По завершенню роботи, учасники групи охоче обговорювали особливості та ризики життєвого циклу сім’ї, враховуючи необхідність перебудови всієї сімейної системи, перерозподілу сімейних ролей та обов'язків в залежності від етапу життєвого циклу сім’ї.

Студенти продемонстрували високий рівень професійних вмінь і навичок тренінгової форми роботи.

Довідка.

Системна сімейна психотерапія – комплекс психотерапевтичних прийомів і методів, де об'єктом психотерапевтичного впливу є вся родина, вся сімейна система. В системній сімейній психотерапії проблеми, з якими людина звертається на консультацію, розглядаються у їх взаємозв'язку із особливостями стосунків цієї людини з оточуючими, зокрема, з членами сім'ї.

Психодрама – це груповий психотерапевтичний метод, в якому використовується інструмент драматичної імпровізації для вивчення внутрішнього світу людини, соціальної поведінки, різноманітних взаємодій. Дієвий в роботі з дітьми та дорослими різного віку, професій, соціального стану, так як дає людині можливість активно експериментувати як з реалістичними, так і з нереалістичними життєвими ролями, вибудовувати стратегію поведінки з різних рольових позицій (як самого учасника групи, так і оточуючих його людей).