Науковий семінар з нагоди Дня народження  Григорія Силовича Костюка

Дата публікації допису: Dec 26, 2019 8:43:57 AM

У Вищому державному навчальному закладі України «Буковинський державний медичний університет» на кафедрі психології та філософії студенти 1 курсу спеціальності «Медична психологія» відзначали день народження українського радянського психолога Григорія Силовича Костюка

(5 грудня 1899 р.).

Передусім слід зазначити, що Г. С. Костюк, розкриваючи взаємозв’язок навчання, виховання і розвитку, фактично наголошував на необхідності здійснення системного підходу до формування будь-яких особистісних структур і якостей. Ця настанова вченого зберігає свою актуальність і нині.

Проректор з виховної роботи, доцент Ніна Іванівна Зорій, модератор заходу, зазначила, що  Г. С. Костюк приділив значну увагу розвитку історії психології, зокрема вікової та педагогічної психології. Науковий внесок

Г. С. Костюка полягає у розробці методологічних і теоретичних засад психології.

Вчений зробив внесок у дослідження психологічних проблем мислення, теорій і практики педагогічного керівництва. Створюючи теорію розвитку особистості заклав, для розвиваючого покоління, підґрунтя детермінації особистісного розвитку.

Для підростаючого покоління життєвий і професійний шлях Г. С. Костюка – це зразок творчої самореалізації і водночас безкорисливого й натхненного служіння науці і суспільству. Роль середовища у розвитку дитини, керування психічним розвитком, співвідношення навчання та розвитку особистості засвідчує самобутність ідей вченого, зауважила т.в.о завідувача кафедри Марина Тимофієва.

Підготовлені презентації та доповіді студентів 2 групи Вікторії Стецько і Діани Яровик, активна дискусія студентів і розкриття одного із основних понять Г. С. Костюка – «особистісна ефективність», підкреслюють зацікавленість до таких наукових семінарів.