На кафедрі психології та соціології відзначили День науки

Дата публікації допису: May 19, 2016 9:9:16 AM

         

         До Всесвітнього дня науки на кафедрі психології та соціології проведено низку заходів:14 квітня організовано Міжнародну відеоконференцію Ірвіна Ялома (телеміст Каліфорнія – Москва – Україна)«Секрет благополуччя и активного довголіття. Як смерть допомагає нам жити?» за участю співробітників кафедри практичної психології ЧНУ імені Юрія Федьковича, викладачів кафедри психології та соціології  БДМУ (зав. Кафедри, проф. Алла Борисюк, викл. Любов Любіна, доц. Марина Тимофієва, викл. Вікторія Осипенко, викл. Оксана Пендерецька, викл. Олеся Павлюк,  ст. лаб. Наталія Орлецька) та кафедри загальної хірургії (доц. Кнут Руслан).

До Дня науки в Україні 18 квітня викладач Олеся Павлюк провела науковий семінар з іноземними студентами спеціальності «Лікувальна справа» на тему «Досягнення та роль медичної науки в реформуванні системи охорони здоров’я в Україні та  Індії». Учасники семінару здійснювали порівняльну характеристику системи охорони здоров’я в Україні та закордоном. Як виявилося під час дискусії, медична наука в Індії та Україні має певні відмінності. Перша категорія клінік в Індії розвивається у великих містах в основному на базі колоніальних лікарень і скористатись такими послугами можуть лише 10% населення. Іншою відмінною рисою сучасної індійської медицини є прихильність місцевого населення до традиційних методів лікування, які викладені в аюрведі – системі ведичної медицини.

22 квітня з нагоди святкування річниці Дня народження американського психолога, психіатра, засновника теорії трансактного аналізу Еріка Берна проведено науково-практичний семінар на тему «Ерік Берн: особистість – це дитина + дорослий + батько».

Проф. Алла Борисюк підкреслила значущість усвідомлення власних Его-станів та Его-станів партнера для конструктивної комунікативної взаємодії.

Доц. Марина Тимофієва, підготували  презентацію про  життєвий та творчий шлях видатного психолога, анотовано ознайомила студентів з  найвідомішими книгами «Игры, в которые играют люди», «Познай себя», «Формы человеческих отношений», «Что вы говорите после того как сказали «привет», «Секс в человеческой любви». Разом з викл. Любов Любіною та  викл. Олесею Павлюк провели інтерактивні вправи, що покращують міжособистісну взаємодію, процеси сприйняття та рефлексії.

Під час заходу студенти-медики мали можливість поглибити знання з психології, отримати новий досвід в міжособистісному спілкуванні.

12 травня 2016 року для студентів 3 групи І курсу спеціальності  «Сестринська справа» проведено науковий семінар присвячений видатним випускникам Буковинського державного медичного університету. З вітальним словом виступила завідувач кафедри, проф. Алла Борисюк, яка відзначила, що професорсько-викладацький склад БДМУ налічує велику кількість науковців: професорів, доцентів, молодих вчених та студентів, які гідно представляють університет як на теренах України так і на закордонних конференціях, форумах, конгресах та симпозіумах.

На науковому семінарі був присутній колектив кафедри психології та соціології: проф. Алла Борисюка, доц. Марина Тимофієва, викл. Віікторія Осипенко та викл. Аліна Тодоріко. Зокрема, викл. Аліна Тодоріко виступила з доповіддю про видатних вчених Буковинського державного медичного університету. Зазначено, що кожна кафедра Буковинського державного медичного університету пишається своїми співробітниками, які вносять завдяки своїм науковим працям лепту в історію розвитку навчального закладу, розвитку медичної галузі як в Україні так і за кордоном.

18 травня проведено круглий стіл на тему: «Найвідоміші соціально-психологічні експерименти над людською психікою», в якому взяли участь  співробітники  кафедри (зав. кафедри, проф. Алла Борисюк, доц.  Марина Тимофієва, викл. Оксана Пендерецька, викл. Вікторія Осипенко, викл. Любов Любіна, викл. Олеся Павлюк) та студенти 1-го курсу, 1-ої групи, медичного факультету №4, спеціальність «Медична психологія». Під час круглого столу обговорювались питання про особливості проведення та значення для розвитку психології як науки відомих експериментів у соціальній психології («маршелоу тест», експеримент С. Мілгрема, експеримент М. Селігмана «феномен вивченої безпорадності», експеримент з лялькою Бобо на вивчення агресивної поведінки через спостереження та імітацією, експеримент Аша на дослідження явища конформізму, Стенфордський «тюремний» експеримент, експеримент Харлоу «позбавлення матері», «Ефект свідка» – дослідження реакції людини на присутність свідків при наданні допомоги).