Акція до Всесвітнього дня психічного здоров’я

Дата публікації допису: Oct 15, 2019 1:32:52 PM

9 жовтня з нагоди Всесвітнього Дня психічного здоров’я на вул. О.Кобилянської співробітники кафедри психології та філософії Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет», медико-психологічного центру БДМУ спільно з членами Чернівецької філії Української спілки психотерапевтів та за підтримки управління молоді та спорту облдержадміністрації провели просвітницько-профілактичну акцію «Психічне здоров’я як людська цінність». Т. в. о. завідувача кафедри психології та філософії, доцент Марина Тимофієва наголосила на важливості просвіти серед населення щодо питань психічного здоров’я особистості, підкресливши нероздільність процесів психіки та тіла. Доцент Марина Тимофієва закцентувала увагу на збереженні психіки людини в умовах сьогодення, враховуючи впливи зовнішнього середовища, харчування, медикаментозного навантаження, способу життя, оточення, професійної спрямованості, підтримки/відторгнення соціуму та безперервності інформаційних потоків. Окрім того, т. в. о. завідувача кафедри психології та філософії відзначила актуальність підготовки студентів спеціальності «Медична психологія» в Буковинському державному медичному університеті.

Голова Чернівецької філії УСП, асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С. М. Савенка БДМУ Ірина Блажіна зазначила, що розуміння феномену стигматизації дозволяє виділити найбільш ефективні способи проведення дестигматизаційної роботи, що, в свою чергу, призведе до покращення якості адаптації в суспільстві.

Доцент кафедри психології та філософії Олеся Павлюк висвітлила основні психологічні фактори подолання криз професійного становлення, динаміку їх розвитку в процесі навчально-професійної діяльності майбутнього фахівця, що дозволяє виявити нові резерви подолання психологічних криз. Адже вибір професії є ключовим моментом в житті молодої людини, який стимулюється і соціальними вимогами, і особистими мотивами стати самостійним.  Якщо особистісні особливості і вимоги до професії узгоджуються один з одним, то у молодої людини виникають відчуття задоволення своїм покликанням, відбувається розвиток її здібностей і схильностей. У разі ж їх неузгодженості професія  стає джерелом болісних переживань і деформує особистість.

Під час проведення заходу кандидат психологічних наук, старший викладач кафедри психології та філософії, психолог медико-психологічного центру БДМУ Любов Любіна провела майстер-клас, на якому чернівчани та гості міста ознайомились з ефективними техніками емоційного відреагування з метою розвитку навичок рефлексії, усвідомлення, розпізнавання та вираження власних емоцій і почуттів. Окрім того, присутні мали можливість отримати інформацію про особливості надання психологічної та  психотерапевтичної допомоги сім’ям та дітям з питань подружніх та дитячо-батьківських стосунків з точки зору системної сімейної психотерапії.

Кандидат психологічних наук, викладач кафедри психології та філософії, психолог медико-психологічного центру БДМУ Вікторія Осипенко проводила роз’яснювальну роботу серед учасників акції  щодо значимості своєчасного звернення до психолога з метою ефективного розв’язання актуальних проблем особистості. На акції було представлено досвід роботи плейбек-театру МПЦ БДМУ «Луна як імпровізаційно-психотерапевтичного театру. Окрім того, було продемонстровано елементи роботи у психотерапевтичному напрямку «Психодрама» для психологів та соціальних педагогів гімназій, ліцеїв та шкіл міста.

Керівник Медико-психологічного центру БДМУ, доцент кафедри кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини Олександр Поліщук детально розповів учасникам заходу про значимість, сутність й функціональну різницю професій психолога, медичного психолога, психотерапевта та психіатра. Також Олександр Поліщук поділився останнім досвідом роботи МПЦ БДМУ з викладачами кафедри практичної психології ЧНУ ім. Юрія Федьковича.

Щиро вдячні  Чернівецькій обласній державній адміністрації та заступнику начальника управління молоді та спорту Боштану Артуру Миколайовичу за підтримку заходу.

На заході можна було побачити різноманітні майстер-класи з арт-терапії. Вперше до просвітницько-профілактичного заходу долучились представники каністерапії (сучасний напрямок терапії за допомогою собак), який стає все більш популярним в Україні.

Під час заходу лунала музика, яка створювала настрій присутнім.

      Проведення заходу відбувалось за активної й жвавої участі чернівчан та гостей міста, що свідчить про необхідність надання кваліфікованих роз’яснень щодо проблеми збереження психічного здоров’я як складової здоров’я людини загалом.