ВІЛЬГЕЛЬМ РАЙХ – ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ ТА ТВОРЧИЙ  СПАДОК

Дата публікації допису: Nov 22, 2018 9:43:52 AM

До Дня філософії. 15 листопада 2018 р. в межах співпраці кафедри психології та філософії Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» та кафедри філософії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича вперше проведено круглий стіл, присвячений пам’яті  В. Райха.Вільгельм Райх (1897-1954) – австрійський і американський психолог, один з основоположників європейської школи психоаналізу, єдиний з учнів Фройда, що розвивав можливості радикальної соціальної критики: скасування репресивної моралі і вимога статевої освіти.

В. Райх народився 24 березня 1897 року в с. Добряничі Львівської області. Після народження сина родина Райхів переїхала на проживання до с. Южинці Заставнівського району, Чернівецької області, де батько керував маєтком. Тут і провів своє дитинство та юність хлопчик, якого сьогодні лікарський світ знає як Вільгельма Райха – психотерапевта, що обґрунтував ідеї біоенергетики і розробив лікування неврозів.

Сім'я Райхів належала до тих асимільованих австрійських євреїв, котрі отримали німецьке виховання. На Буковині таких сімей було немало, особливо в Чернівцях.

Під час круглого столу на тему «Вільгельм Райх – життєвий шлях та творчий спадок» на кафедрі філософії в ЧНУ імені Федьковича присутні мали можливість спілкуватися з жителями с. Южинці: Ольгою Піцик, вчителькою української мови та літератури; Мар'яною Старовойт, ученицею Южинецького ЗНЗ, які пригадали події з життя В. Райха.

Нові події біографії В. Райха розкрила Ярослава Андреєва, доцент, завідувач кафедри психології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Ольга Рупташ, доцент, завідувач кафедри філософії, та Орися Задубрівська, доцент кафедри філософії Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, повідомили значимі факти з Буковинського періоду життя В. Райха.

Питання фройдомарксизму В. Райха в постмодерністській ретроспекції розкрив Ярослав Козьмук, доцент кафедри філософії Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Марина Тимофієва, доцент кафедри психології та філософії Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет», повідомила про сучасні особливості впровадження теорії В. Райха в Україні.

Дослідження Вільгельма Райха актуальні й сьогодні. Його вчення використовують не тільки у медицині, а й у таких науках, як політологія, соціологія, філософія.