Відбулася зустріч з потенційними роботодавцями

На сьогоднішній день роботодавці зацікавлені в компетентних фахівцях і, як партнери університету,  залучені до процедур забезпечення якості освітніх програм.

Зустріч із потенційними роботодавцями є корисною для студентів, оскільки дає їм змогу побачити перспективи майбутньої професії та стимулює до активного оволодіння комплексом професійно зорієнтованих знань, умінь і навичок, необхідних для того, щоб бути конкурентноспроможними фахівцями, успішно виконувати свої професійні обов’язки та самореалізуватися. З іншого боку, роботодавці отримують можливість познайомитися з потенційними працівниками.

20 листопада 2023 року за ініціативи гарантів освітніх програм 223 Медсестринство професора Ігоря  ПЛЕША та доцента Лілії БОРЕЙКО відбулася зустріч студентів 1 курсу медичного факультету №4 першого (бакалаврського) рівня та  1-4 курсів фахового коледжу БДМУ рівня фахової передвищої освіти освітньої програми 223 Медсестринство із зовнішніми стейкхолдерами. На зустрічі були присутні: професор, декан медичного факультету №4 Таміла СОРОКМАН, директор фахового коледжу БДМУ, доцент  Олександра ДОГОЛІЧ, головна медична сестра ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня», голова Асоціації медичних сестер Чернівецької області, магістр медсестринства Віоріка РОШКА, головна медична сестра КНП «Міська дитяча клінічна лікарня»
м. Чернівці, Заслужений працівник охорони здоров´я Валентина ДАНИЛЮК, головна медична сестра ОКНП «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня", магістр медсестринства  Наталія ДРУЦУЛ-МЕЛЬНИК,  доцент кафедри психології та філософії Марина Тимофієва, асистент кафедри догляду за хворими та ВМО Алла Перижняк, викладач фахового коледжу Тетяна ДРОНИК.

Гаранти освітніх програм 223 Медсестринство Ігор  ПЛЕШ та доцент Лілія БОРЕЙКО у своїх виступах зазначили важливість зустрічей студентів, науково-педагогічних працівників, адміністрації з потенційними роботодавцями  з метою покращення якості підготовки медичних сестер-бакалаврів та фахових молодших бакалаврів, обговорення питань, пов’язаних із реалізацією змісту освітніх програм.

Таміла СОРОКМАН акцентувала увагу потенційних роботодавців та студентів на необхідності  якісної підготовки майбутніх фахівців медсестринства для роботи в реальних умовах, удосконаленні навчального процесу, перспективах подальшої співпраці.

Віоріка РОШКА звернула увагу студентів на важливість оволодіння професійними компетенціями, перспективи працевлаштування та кар’єрного зростання із врахуванням рівня освіти фахового молодшого бакалавра, бакалавра та магістра, специфіку та багатовимірність своєї майбутньої роботи, а також  необхідність володіння  комунікативними та організаційними навички для роботи керівниками медсестринських підрозділів. Запропонувала студентам набути досвід роботи під час навчання шляхом волонтерства із паліативними пацієнтами у їхньому закладі .

Наталія ДРУЦУЛ-МЕЛЬНИК акцентувала увагу на особливостях роботи медичних сестер з дітьми та їх батьками, вміння  спілкування з ними та  самостійного виконання процедур з догляду за дітьми різних вікових груп.

Валентина ДАНИЛЮК підкреслила важливість навчання та оволодіння практичними навичками, вміння комунікації із дітьми та їх батьками, а також іншими працівниками, професійні можливості майбутніх фахівців відповідно з  вимогами сучасної галузі охорони здоров’я.

Правильна організація самостійної роботи студентів дає можливість покращити їхню теоретичну підготовку, вдосконалювати практичні навички, розвивати клінічне мислення, вміння працювати.

Марина ТИМОФІЄВА у доповіді «Значення самостійної роботи студента в підготовці сестер медичних» висвітлила питання розвитку фахових компетентностей здобувачів освіти,  значення та шляхи саморозвитку і збереження психічного здоров’я сестер медичних.

Потенційні роботодавці розповіли про досвід роботи та відповіли на запитання студентів, що створило атмосферу конструктивного діалогу, обміну знаннями і досвідом. 

Загалом зустріч відбулась цікаво. Обговорено найбільш важливі питання спільної справи – підвищення якості підготовки медсестер-бакалаврів та фахових молодших бакалаврів.

 

Інформацію підготували завідувач кафедри догляду за хворими та ВМО, проф. Ігор ПЛЕШ та доцент цієї кафедри Лілія БОРЕЙКО