Науково-практичний семінар «МЕДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ: ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ»

Дата публікації допису: May 03, 2022 6:36:30 AM

Всеукраїнський день психолога вже традиційно відзначається 23 квітня. Викладачі кафедри психології та філософії, психологи медико-психологічного центру БДМУ 21.04.2022р. організували науково-практичний семінар «МЕДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ: ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ». Модераторами заходу є Марина ТИМОФІЄВА, в.о. завідувача кафедри психології та філософії, доцент; Вікторія ОСИПЕНКО, викладач кафедри психології та філософії, психолог МПЦ БДМУ; Оксана ПЕНДЕРЕЦЬКА, практичний психолог МПЦ БДМУ, фахівчиня у галузі кризової допомоги.До участі у заході було запрошено студентів спеціальності «Медична психологія», практикуючих психологів, фахівців у сфері ментального здоров’я, соціальних працівників, викладачів психологічних дисциплін, науковців та всіх, хто цікавиться спеціальністю «Медична психологія».

Метою заходу було обговорення актуальних проблем психічного здоров’я у військові часи. Науково-практичний семінар надав можливість поділитись досвідом, сприяв розширенню та поглибленню психологічних знань, акцентуючи увагу на важливості професії «Медичний психолог» задля глибшого усвідомлення у воєнний час.

З вітальним словом до здобувачів вищої освіти, колег, запрошених гостей звернулась в.о. зав. кафедри психології та філософії, доцент Марина ТИМОФІЄВА. У вигляді презентації представила статистику затребуваності лікарів-психологів у медичній сфері, популярності напрямків психології, розподілу кількості психологів за регіонами, аналізу послуг психологів, а також ТОП-10 основних тем дослідження в галузі психології, спираючись на статистичні дані Web of Science.

Співробітники Медико-психологічного центру, психологи кафедри психології та філософії Буковинського державного медичного університету, майбутні лікарі-психологи 2 курсу Надія МИТЛЮК, Дар`я ГОРДІЙЧУК, Юлія ОЛЬХОВЕНКО, 3 курсу Юліана ДАРІЙ, 6 курсу Каріна КІРІЛІЧ, Мар’яна ПАВЛЕНКО, Дана КОЦАН є волонтерами з перших днів війни. Під час зустрічі вони поділились першим досвідом психологічної допомоги та напрямками роботи, з якими потрібно було екстремально ознайомитись. Проректор закладу вищої освіти з науково-педагогічної роботи та виховання, доцент Ніна ЗОРІЙ прокоментувала активну волонтерську діяльність значної частки студентів БДМУ.

 «Психологічний стан та психічне здоров’я є вкрай важливими під час війни. Багато людей переживають біль,  безпорадність, виснаження, спустошення, втому, тривогу і паніку. Як  допомогти? Яким є місце, роль і перспективи діяльності лікарів-психологів в сучасних реаліях»? На ці питання викладач Вікторія ОСИПЕНКО та наші гості: медичний директор Університетської клініки ХНМУ, професор кафедри психіатрії, наркології, медичної психології та соціальної роботи ХНМУ, доктор медичних наук, професор Володимир КОРОСТІЙ та лікар-психолог ОКНП «Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни» (випускниця БДМУ) Тетяна АНІЩЕНКО намагалися структуровано шукати відповіді. Досвідом практичної роботи у воєнний час поділилась випускниця спеціальності «Медична психологія» – лікар-психолог Лікарні швидкої медичної допомоги м. Чернівці Ольга КУКУРУДЗЯК.

Професор Володимир КОРОСТІЙ зазначив: «Війна – це такий час, коли ми дуже розуміємо, що нам потрібно від життя. На сьогоднішній день якраз Буковинський медичний університет, медико-психологічний центр в центрі цих процесів, і на сьогоднішній день вже є ціла когорта досвідчених психотерапевтів. Я не знаю іншу країну, крім України, яка б мала власну професію «Медична психологія». Саме тут, у Буковинському державному медичному університеті, є система психологічної підтримки, супервізії, такої професійної допомоги, колегіальної, яка дозволяє не тільки запобігти вигорянню, а й просто бути емоційно пружними і працювати продуктивно в таких складних умовах».

Звертаючись до майбутніх лікарів-психологів Тетяна АНІЩЕНКО відмітила: «Перш за все, обов'язково не забувайте про супервізію, бо це дуже важливо. Не забувайте забезпечувати себе ресурсом, не забувайте про свої фізіологічні потреби та їхнє задоволення».

У професійне свято «День психолога» ми, кафедра психології та філософії і Медико-психологічний центр БДМУ, приєднуємося до численних привітань на адресу наших шанованих психологів і бажаємо в цей нелегкий час здоров’я, миру, безпеки, професійних здобутків і простого людського щастя.

Підготувала доцент Марина Тимофієва

Технічна підтримка Анастасії Багрієнко