На кафедрі психології був проведений науковий семінар з нагоди 30-ї річниці Чорнобильської трагедії

Дата публікації допису: Apr 25, 2016 5:35:17 AM

    З нагоди 30-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС, на кафедрі психології та соціології був проведений науковий семінар, на якому були присутні співробітники кафедри та студенти першого курсу. На захід був запрошений кандидат хімічних наук, учасник багатьох державних грантів та представник Нанобіотехнологічної групи при університеті м. Майнц (Німеччина) Юрій Халавка, який прочитав лекцію на тему «Причини та масштаби аварії на Чорнобильській АЕС: екологічний, демографічний і безпековий аспекти». Лектор сформулював три головні причини, що зумовили передаварійний стан реактора і катастрофічне зростання його потужності:

-  перед аварією реакторна установка була у такому фізичному і теплогідравлічному стані стабільності, який могли порушити навіть незначні порушення;

-  безпосереднім імпульсом для виникнення аварії стало введення в дію системи аварійної зупинки реактора, що через порочну конструкцію стержнів регулювання і захисту призвело до введення в реактор позитивної реактивності і початку розгону потужностей;

-  цей розгін набрав катастрофічного масштабу через великий паровий коефіцієнт реактивності.

Після вибуху температура становила 2500 ° С і будівля ЧАЕС продовжувала горіти протягом декількох тижнів і навіть місяців. Рівень радіації становив у 15 000 разів більше, ніж норма для людина за цілий рік. Випромінювання, яке здійснювалося на рятувальників та пожежників,  дорівнювало опроміненню від 100 - 1 000 ядерних бомб.

Для очищення радіоактивних завалів розкиданих по всій місцевості були доставлені роботи, але через великі перешкоди та опромінення вони були нездатні функціонувати. Тоді було вирішено залучити 800 000 людей, які стали згодом відомі як ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Проте рівень радіації був настільки високий, що жоден ліквідатор не міг працювати більше як 90 секунд, оскільки отримував незворотні ураження.

Завідувач кафедри, професор Алла Борисюк виступила з доповіддю про наслідки аварії для психічного, психологічного та соматичного здоров’я населення України.

Викладачі кафедри доцент Марина Тимофієва та викладач Олеся Павлюк вели дискусію про необхідність незалежного та громадського контролю безпеки ядерної енергетики, адже аварія завдала сильного удару ядерній енергетиці в усьому світі, на багато років загальмувала її розвиток. Чорнобильська катастрофа показала, що наслідки помилки оператора або творців атомної електростанції виходять за національні межі.