Петро Болбочан – найталановитіший воєначальник армії УНР

Дата публікації допису: Feb 19, 2019 9:44:54 AM

До 135-річчя з дня народження видатного військового діяча Української революції 1917-21 років, полковника Армії УНР Петра Болбочана професорсько-викладацький склад кафедри психології та філософії організував захід «Петро Болбочан – найталановитіший воєначальник армії УНР» для студентів 1 курсу спеціальності «Фармація, промислова фармація».З вітальним словом виступила начальник відділу комунікацій з громадськістю Чернівецької обласної державної адміністрації Леся Нос, яка зауважила, що в історії національно-визвольних змагань українського народу 1917-1921 років є чимало непересічних постатей, суперечки навколо яких тривають і досі. Серед них – Петро Болбочан, відомий військовий діяч, чия доля відбила в собі всю неоднозначність і трагічність розвитку тогочасного українського руху, суперечності в розумінні майбутнього України.

Завідувач кафедри психології та філософії, помічник ректора з іміджевих питань проф. Алла Борисюк, звернула увагу, що послідовно відстоюючи державницьку позицію, П. Болбочан опонував політичному курсу Директорії УНР, не бажаючи миритися з радикальним соціалізмом її лідерів, який вів до деструкції у військовій справі та суспільно-політичному житті. Саме за підозрою у намірах здійснити державний переворот полковник П. Болбочан був розстріляний.

Доцент кафедри психології та філософії Олеся Павлюк відзначила, що сам факт розстрілу вплинув на переоцінку ставлення до Директорії багатьма українськими військовими та політичними діячами, а в ситуації, яка склалась і привела до трагічних наслідків, не останню роль відіграло оточення як Головного отамана С. Петлюри, так і П. Болбочана, а також специфічний характер правових відносин, яким супроводжувалась діяльність вищого військового командування Директорії.

Студенти взяли активну участь в обговоренні. Наприкінці зустрічі було продемонстровано документальний фільм «Історична правда. Петро Болбочан–  полковник армії УНР».

На захід був запрошений кандидат історичних наук Дмитро Ліщук, який спробував науково підійти до контраверсійних оцінок діяльності українського військового діяча. Історик висвітлив нелегку долю полковника П. Болбочана і обставини його трагічної загибелі для кращого розуміння причин, які перешкодили українцям побудувати власну державу.