Круглий  стіл на тему:  "МЕДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ"

Щороку 23 квітня в календарі – Всеукраїнський день психолога. Це професійне святодругий рік поспіль відзначається в умовах війни. Оскільки, психологічна служба є важливою складовою медичної допомоги населенню, кафедрою психології та філософії спільно з Медико-психологічним центром Буковинського державного медичного університету 20.04.2023 року було проведено круглий  стіл на тему  "МЕДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ".

З вітальним словом до учасників заходу звернулась Алла БОРИСЮК (професор, завідувачка кафедри психології та філософії БДМУ) та  Олександр ПОЛІЩУК (доц. кафедри внутрішньої медицини, фізичноїреабілітації та спортивної медицини, керівник медико-психологічного центру БДМУ, гарант освітньо-професійної програми спеціальності 225 "Медична психологія", психолог мобільних груп внутрішніх комунікацій Українського центру військового лідерства). Алла БОРИСЮК привітала учасників, акцентуючи увагу присутніх на значимості професії лікаря-психолога у викликах сьогодення та подякувала запрошеним гостям за їхню роботу для підтримки «психологічного фронту» та наближення спільної Перемоги. 

До участі у заході були запрошені спікерки: Тетяна БУТ (м. Київ), лікар-психолог, психотерапевт, асистент кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені О.О.Богомольця. PhD студентка; Тетяна  АНІЩЕНКО
(м. Чернівці), випускниця БДМУ, лікар-психолог стаціонарних відділень ОКНН «Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни», тренер  психологічних навичок в кризових умовах, яка працює в методі КПТ, травмофокусованої терапії, наративно-екпозиційної терапії, спеціалізація у 8-ми кроковій програмі по роботі з втратою для дорослих, дітей та підлітків; Наталя ГРИНЬКО
(м. Львів), випускниця БДМУ, лікар-психолог, психотерапевт, кандидат медичних наук, доцент кафедри клінічної психології факультету наук про здоровʼя, Український Католицький Університет, психотерапевт на платформі «MentalHelp”, Глобальний договір ООН в Україні; Оксана МУДРА (м.Чернівці), випускниця БДМУ лікар-психолог, психолог міжнародної гуманітарної організації "Humanity&Inclusion (HandicapInternational)," член УСП, член Всесвітньої асоціації позитивної психотерапії, консультант в методі позитивної транскультурної психотерапії.

Гості ділились власним професійним досвідом та наголошували на значимості безперервної освіти та необхідності самовдосконалення. Спікерки приділили окрему увагу різним векторам і ділянкам роботи лікаря-психолога в  умовах воєнного часу: від роботи в стаціонарах  до діяльності психолога в роботіміжнародних гуманітарних організацій. Наталя ГРИНЬКО наголосила на необхідності володіння іноземними мовами та можливостях участі в різноманітних міжнародних програмах.

До обговорення активно долучились кафедрали, які здійснюють підготовку фахівців – майбутніх лікарів-психологів доц. Марина ТИМОФІЄВА, Вікторія ОСИПЕНКО та Микита ГЛУЩЕНКО.

Особливо цінним був зворотній зв'язок здобувачів освіти – студентів спеціальності «Медична психологія»щодо значимості та підвищення мотивації до навчання таких заходів, кристалізацію перспектив особистісного і професійного розвитку майбутніх фахівців медико-психологічної допомоги.