СПІВПРАЦЯ ПСИХОЛОГІВ БДМУ З  ЧЕСЬКИМ ЦЕНТРОМ У МЕЖАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ House of Europe

Дата публікації допису: Oct 27, 2021 11:54:17 AM

Чеський центр у межах програми House of Europe протягом 23-24 та 30-31 жовтня 2021р. реалізує міжнародний проєкт онлайн-лабораторія "Толерантне спілкування як простір для побудови відносин у відділенні та з пацієнтами" для лікарів та медсестер неонатологічних відділень. Проєкт  присвячений формуванню навичок структурування дружніх стосунків як всередині медичного колективу, так і з батьками пацієнтів. Онлайн-лабораторії - це 4 дні зустрічей спікерів з ЄС та України і з учасниками – 12 неонатологів і 12 мідсестер з різних регіонів  України. Темою вищезазначеної  лабораторії є  у неонатологічних відділеннях. Головною метою цих зустрічей є поєднання 10 лекцій з активним інтерактивним залученням учасників до створення та реалізації власних цілей щодо особистісного розвитку та розвитку всередині команди шляхом взаємодії та спілкування з викладачами з країн ЄС та України.

24.10.2021 р. викладач кафедри психології та філософії БДМУ, психолог МПЦ БДМУ, к.п.н. Вікторія Осипенко, на запрошення Чеського центру у межах програми House of Europe,  взяла участь у  онлайн-лабораторії в якості спікера. Проведено лекцію та менторську сесію  на тему «Толерантність та різноманіття: як і чому працювати з різними людьми?». Протягом лекції та менторської години було розглянуто феномен толерантності, як основи для побудови конструктивного діалогу в професійній діяльності. Окремий акцент було зроблено на розгляді алгоритму ненасильницького спілкування та на перевагах роботи з різними людьми і як підвищується ефективність професіонала при конструктивному діалозі з іншим. Учасники заходу активно долучались до створення рекомендацій та розробки гайдлайнів і лайфхаків, на основі отриманих знань й власного досвіду роботи.

Онлайн лабораторія  об’єднала фахівців (менторів) різних країн: Рута Буткявічене Литовський університет про здоровя (Литва), Президент Європейської організації вроджених вад серця д-р Едвард Каллус Служба клінічної психології в Науково-Дослідницькому Клінічному інституті Поліклініки Сан Данато (Італія), Ельжбета Бжозовська Коаліція фондів недоношених дітей Expert PR consulting (Польща),  Анна Янович, фахівчиня в питаннях глобальної охорони здоров’я з вивченням медичних професій, лікар-анастезіолог Лікарня Гая та Святого Томаса в Лондоні (Великобританія), Юлія Кулик, фахівчиня в роботі з медичним персоналом, психотерапевт в Gold Clinic Харьков, Co-Founder «Дбайливо до себе»  (м. Харків, Україна) та Тетяна Бут, лікар-психолог, фахівчиня з  психологічного супроводу на шляху до вагітності, пологів та після втрат,  супервізор Групи підтримки (м. Київ, Україна).

Слід відмітити, що початок реалізації проєкту актуалізував питання необхідності введення до штату лікарень, фахівців спеціальності «Медична психологія» з метою систематичної психологічної підтримки та супроводу як пацієнтів, так і лікарів та медичних сестер.

*House of Europe («Дім Європи») — програма, що фінансується Європейським Союзом, створена з метою підтримки професійного та творчого обміну між українцями та їхніми колегами в країнах ЄС. Програма фокусується на культурі та креативному секторі, освіті, медицині, соціальному підприємництві, медіа та роботі з молоддю.