Психологічний тренінг формування комунікативних навиків та асертивної поведвнки для  молоді із сімей учасників бойових дій на Сході України

Дата публікації допису: Dec 18, 2019 8:40:39 AM

Доцент кафедри психології та філософії БДМУ Олеся Павлюк провела 4-6 грудня психологічний тренінг про формування навичок асертивної поведінки для молоді із сімей учасників ООС у рамках проекту "Школа майбутніх лідерів", який проходить за підтримки управління молоді і спорту та Інформаційного центру Європейського Союзу. Участь у заході взяли 90 старшокласників, батьки яких є учасниками бойових дій на сході України: 4 грудня – з  Путильського, Вижницького, Заставнівського та Кіцманського районів, 5 грудня – Сокирянського, Кельменецького та Хотинського районів і 6 грудня – з Герцаївського, Новоселицького, Глибоцького та Сторожинецького районів. Метою проекту є утвердження громадянської свідомості, активної позиції молоді і відродження національно-патріотичного виховання.

Асертивність – це вміння відстояти себе у міжособистісних стосунках, поважаючи свої права і права інших людей.

Це поведінка, що поєднує внутрішню силу та ввічливість до оточуючих. Це здатність у ситуації зовнішнього тиску коректно відстоювати свої інтереси та свою лінію поведінки, спокійно відповідати «ні» на те, що вас не влаштовує та продовжувати в соціально прийнятній формі ефективно наполягати на своїх правах.

Людина може бути чудовим співрозмовником, але абсолютно губитися, коли доходить до висловлення своєї позиції чи захисту особистих інтересів. Секрет у тому, щоб стати асертивним, тобто навчитися відстоювати себе і захищати свої права у спокійній неагресивній манері.

Трапляються ситуації, у яких складно відмовитися, відкрито висловити свої почуття, попросити кого-небудь про допомогу або відстояти свої права. У таких ситуаціях люди вибирають один із трьох стилів поведінки: пасивний, агресивний або асертивний.

Зокрема, людина з пасивним стилем поведінки має такі характеристики:

- хоче усім подобатися;

- береться за будь-яку роботу;

- «шкодує» опісля;

- уникає конфліктів;

-не здатна прийняти рішення;

-не може сказати «ні».

Асертивність допомагає:

-висловити свої думки і почуття без звинувачень;

-без проблем попросити про послугу чи про допомогу;

-без почуття провини відмовитися від того, що не підходить;

-краще зрозуміти почуття і проблеми інших людей;

-легше знаходити шляхи до порозуміння;

-підтримувати рівноправні стосунки;

-запобігати маніпуляціям.