ВИШИВАНКА - ГЕНЕТИЧНИЙ КОД УКРАЇНЦЯ. Захід національно-патріотичного виховання

Дата публікації допису: May 20, 2022 8:1:59 AM

День вишиванки – це урочиста, народна дата. Особливе значення має День вишиванки у 2022 році – коли Росія розпочала тотальну війну проти України. Вишиванка 19 травня стала символом незламного українського духу, голосним проголошенням світові, що українці – вільний народ. Вишиванка – це наша національна святиня. Вона символізує зв’язок поколінь, пробуджує високі патріотичні почуття в серці кожного українця.

Вперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету Леся ВОРОНЮК запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали викладачі і студенти всього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося лише у стінах навчального закладу, але потім ця традиція поширилася і по інших містах України.

Викладачі кафедри психології та філософії провели заходи до Дня вишиванки.

16 травня куратором 2 курсу спеціальності «Медсестринство» Анною СЛУБСЬКОЮ та викладачем Людмилою УКРАЇНЕЦЬ для студентів спеціальності «Стоматологія» проведені виховні заходи  «Вишиванка – наш генетичний код».

Студенти під час заходу одягли вишиванки, які їм передали їхні мами, бабусі, тітки, а деякі самі вишили собі вишиванки. Староста групи Вілор ДІАНА презентувала одногрупникам презентацію і розповіла про історію свята, традиційні вишиванки, особливості орнаментів та кольорів у вишиванках в різних регіонах. Особливістю вишиванки України є те, що кожний регіон має свою, притаманну тільки йому вишиванку, свої орнаменти та кольори.

Єдність та силу нації підкреслює той факт, що студенти Буковинського державного медичного університету, на тиждень вишиванки, під час занять, які проводяться дистанційно, були одягнені у вишиванки. Студенти, які за кордоном, в цей день з гордістю носили вишиванки.

Студенти спеціальності «Медична психологія», викладачі кафедри психології та філософії, ВІТАЮТЬ УКРАЇНЦІВ УСЬОГО СВІТУ З ДНЕМ ВИШИВАНКИ.

Нехай в День вишиванки цей особливий символ українців єднає нас усіх задля перемоги, нехай наша вишиванка назавжди закарбує прагнення віри і надію, милосердя і взаємодопомогу, які нині, під час війни, так щедро демонструє наш український народ, дивуючи і захоплюючи цим весь світ.

 

Я – УКРАЇНЕЦЬ! І ГОРДЖУСЯ ЦИМ!

Підготували: доцент Марина Тимофієва, викл. Анна Слубська

 Технічна підтримка: Анастасія Багрієнко