Зустріч з Нестором Мизаком

Дата публікації допису: Nov 02, 2016 7:47:25 AM

19 жовтня 2016 року відбулась зустріч студентів БДМУ (спеціальність «медична та психологічна реабілітація») з доктором історичних наук, професором, автором багатьох книг про боротьбу ОУН-УПА у циклі «За тебе, свята Україно!» Нестором Мизаком у літературно-мистецькій вітальні «У родинному колі» Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка.

 Народився Нестор Степанович на Тернопільщині у селі Гермаківка Борщівського району, після закінчення середньої школи опанував професію токаря у Чернівецькому технічному училищі, працював і одночасно навчався на вечірньому відділенні історичного факультету ЧНУ. На межі 80-90-х років ХХ століття почав вивчати історію. Захистив кандидатську та докторські дисертації, нині є заступником декана з навчально-методичної роботи, професором кафедри релігієзнавства на філософсько-теологічному факультеті ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Вважає, що Україні потрібні історики-патріоти, які би весь час розповідали не щось так «відгалужено», а пов’язували це з життям. І тоді обов’язково буде позитивний результат.

Працівниками музею була підготовлена виставка «Для тебе, свята Україно», спільно з земляками Нестора Степановича – відділом краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної наукової універсальної бібліотеки (завідуюча – Пайонк М. В), на якій представлені, статі, публікації, добірка «Буковинського журналу».

Тернополяни шануючи свого поважного земляка, передали грамоту вдячності Н. С. Мизаку, текст якої схвилював та зворушив шановного гостя.

До книжкової частини виставки долучилися добрі друзі музею – науково-методичний відділ наукової бібліотеки ЧНУ ім. Ю. Федьковича (завідуюча Мурашевич Т. Д). Зважаючи на численну кількість книг та публікацій, Тетяна Дем’янівна запропонувала допомогу – упорядкувати  поважному професові біобібліографічний покажчик, на який вже давно чекає студентська громада та викладацько-професорський склад університету.

Нестор Степанович цікаво і доступно оповів присутнім про свою пошуково-дослідницьку роботу, про працю над 23-ма книгами із серії «За тебе, свята Україно!», про свої болі, переживання та знахідки.

Гостями заходу були отець Валерій Сиротюк, член обласного товариства політв’язнів та репресованих Дмитро Проданик, співробітники університетської бібліотеки та інші. Отець Валерій репрезентував музеєві нову книгу Нестора Мизака у співавторстві з Андрієм Яремчуком «Два століття служіння богові і нації: УГКЦ на Буковині», про двохсотлітню історію розвитку Української греко-католицької церкви на Буковині і у Чернівцях зокрема.

Яскравою музичною сторінкою літературно-мистецької вітальні став виступ Івана Керницького, талановитого бандуриста та вокаліста, студента І курсу училища мистецтв ім. С. Воробкевича (клас викладача заслуженого працівника культури України О. М. Геник).