Революція гідності. Три роки по тому

Дата публікації допису: Nov 30, 2016 8:22:28 AM

25 листопада на кафедрі психології та філософії Вищого державного навчального закладу «Буковинський державний медичний університет» відбулася ІІ науково-практична конференція «Революція гідності. Три роки по тому».

Учасників заходу привітали проректор з науково-педагогічної роботи та виховання, кандидат філософських наук, доцент Ніна Зорій та доцент кафедри фізіології імені Я. Д. Кіршенблата, к. мед. н. Олена Ясінська. Модераторм конференції виступила к. політ. н., викладач кафедри психології та філософії Олеся Павлюк.

Конференція проходила двома секціями: суспільно-політичного напряму та психологічного спрямування.

Революція Гідності стала зараз невід’ємною складовою історичної побудови української держави. Науковці спробували визначити та проаналізувати, основні фактори, що сприяли зародженню системної кризи в Україні та виникненню національно-патріотичних протестних акцій, які згодом переросли у Єврореволюцію.

Доцент кафедри історії України Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Сергій Добржанський виступив з доповіддю про методи боротьби Помаранчевої та Революції Гідності та проаналізував їх політичний вплив на суспільство.

Своє бачення революційних подій та проблеми, з якими зіткнулись під час організації Революції Гідності у Чернівцях розповіли активісти та громадські діячі. Зокрема, організатор Євромайдану у Чернівецькій області, а зараз директор Чернівецького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Гришин-Грищук окреслила основні проблеми формування нового громадянського суспільства в Україні.

Про сильний волонтерський рух, який виник на початку Революції та діє й сьогодні, а також мотиви та рушійні сили, які давали поштовх до розвитку революції розповіла активістка Євромайдану, зараз прес-секретар Управління патрульної поліції в м. Чернівці Юлія Доліба.

Активіст Громадянської мережі ОПОРА, учасник Чернівецького Євромайдану Наталія Шадна висвітлила основні проблеми реалізації цінностей та ідеалів Майдану у постреволюціному суспільстві.

Проректор з науково-педагогічної роботи та виховання, к. філос. н., доцент Ніна Зорій охарактеризувала філософські аспекти Революції Гідності та її вплив на формування свідомості українського народу.

Призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом у 2013 р. як поштовх до Революції Гідності виокремила к. політ. н. Олеся Павлюк.

Друга частина конференції була присвячена проблемам надання психологічної допомоги військовослужбовцям, які повернулись із зони бойових дій та їх сім’ям.

Зокрема, к. психол н., доц. кафедри психології та філософії ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» Марина Тимофієва наголосила на внутрішньоособистому конфлікті та психологічних змінах у розвитку особистості в умовах соціально-політичної кризи.

Консультанти Медико-психологічного центру БДМУ к. психол. н. Любов Любіна та к. психол. н. Вікторія Осипенко розповіли про особливості надання психологічної допомоги дітям, що зазнали травматизації та сім’ям військовослужбовців. Психологи-консультанти ділились досвідом проведення психологічної реабілітації з військовослужбовцями та проблемами, які виникають під час психологічного супроводу та адаптації постраждалих внаслідок бойових дій.

У роботі конференції взяли участь громадські діячі, науковці, активісти, волонтери учасники доленосних подій Революції Гідності у Києві, представники депутатського корпусу Чернівецької міської та обласної ради.