Психологічний портрет Ольги Кобилянської 
(до 160-річчя від Дня народження)

Професор Алла Борисюк провела інформаційний захід зі студентами спеціальності «Медична психологія», присвячений 160-річчю від Дня народження Ольги Кобилянської. Під час заходу було звернуто увагу студентів на маловідомі факти життя відомої  письменниці.

До прикладу, у 3-4-му класах Ольга ходила до школи. Набір предметів був дуже схожий до сучасної початкової школи. Навчання відбувалося німецькою мовою, також Ольга вивчала румунську, знала польську й українську. Лише з одного предмету й лише у 3-му класі в неї були проблеми – з арифметикою.

Починала писати Ольга Кобилянська німецькою. Перехід на українську мову стався, зокрема, через любов. Вона закохалася в щирого українця Євгена Озаркевича. Кобилянська якось дізналася, що його ідеал – це освічена українка.

Великим коханням О.Кобилянської був Осип Маковей. Він настільки припав їй до серця, що саме цьому чоловікові Ольга зробила пропозицію спільно жити. Пропозиція була виваженою, оскільки Кобилянська була знайома з Маковеєм 6 років. Це був сміливий крок. Втім, вона не отримала тієї відповіді, на яку чекала. Ще довго Ольга Кобилянська шукала в собі причини відмови.

Ольга Кобилянська брала участь у спіритичних сеансах. Вона в це вірила й казала, що добрим медіумом була її сестра Євгенія. Любила також трактувати сни, вірила в знаки.

Ольга Кобилянська любила читати. Вона казала, що у тривале ув’язнення взяла б із собою Євангеліє, Фауста Гете та Тараса Шевченка.

Ольга Кобилянська хотіла мати дітей. У своєму щоденнику вона розмірковує про те, як вийти заміж, мати дітей, віддати себе дитині, виховувати її. Але в житті все склалося інакше: вона не вийшла заміж, а мати дитину поза шлюбом для неї було неприйнятно.

Інсульти – це одвічна проблема зі здоров'ям у Кобилянської. Вона перенесла їх аж три. Перший інсульт трапився в 1903-му році, коли їй не було ще і 40 років. А після третього в березні 1942 року письменниця померла. У кабінеті письменниці є годинник, який тоді ж зупинили о 13.30.