ЛІТНЯ ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ  СПЕЦІАЛЬНОСТІ «МЕДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ»

Дата публікації допису: Sep 07, 2021 6:10:7 AM

«Ті сумніви, які не вирішує теорія,

 вирішує тобі практика»

 Людвіг Фейєрбах

Медична психологія – це галузь наукових знань і сфера практичної роботи, в рівній мірі належить як медицині, так і психології. Зв’язки психології та медицини настільки тісні, що для психологів, що працюють у цій сфері, медичні знання абсолютно необхідні. Водночас медики все більше усвідомлюють необхідність психологічних знань для успішної лікувальної роботи. Виробнича практика студентів спеціальності «Медична психологія» проводиться для перевірки та закріплення знань і практичних навичок, отриманих при вивченні основних клінічних і теоретичних дисцип­лін та їх подальшого поглиблення й удосконалення під час роботи в лікувально-профілактичних закладах, а також для ознайомлення з умовами роботи лікаря-психолога, з організацією лікувального, санітарно-освітнього, профілактичного напрямку, для набуття й закріплення навичок, професійно необхідних  лікарю-психологу.

Виробнича практика сприяла вихованню у здобувачів вищої освіти потреби поповнювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності; набуттю практичних навичок та адаптація їх до майбутньої роботи за спеціальністю; формування у здобувачів вищої освіти професійних умінь і навичок щодо прийняття самостійних рішень під час професійної діяльності в реальних умовах, а також й удосконалення компетентностей, визначених відповідною освітньою програмою.

В 2020-2021 навчальному році доцент кафедри психології та філософії Марина Тимофієва здійснювала керівництво виробничою практикою по догляду за хворими з елементами психічного спостереження у 1 групі студентів ІІ курсу медичного факультету №4, за спеціальністю “Медична психологія”. Студенти працювали в обласному комунальному некомерційному підприємстві Чернівецькому обласному госпіталі для інвалідів Вітчизняної війни.

Студенти старанно виконували медичні маніпуляції,  описували результати спостереження на різну тематику; проведилась науково-дослідницька робота у вигляді реферування літератури; ознайомились з положенням та основними принципами паліативної допомоги.

Хотілося б відмітити студентів, які відмінно виконували свої обов´язки: Грабовецька Аліна, Філіппова Крістіна, Левченко Вікторія.

Посприяли організації проведення практики та оволодінням студентами необхідних знань та навичок, завідувач відділу практики  доцент Микола Антофійчук,  в.о. генерального директора ОКНП «Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни» Віталій Полатайчук,  заступник головного директора по медсестринькій роботі Зоя Фонарюк. Теплий прийом та професіоналізм керівників клінічної бази допомогли набути цінний практичний досвід для майбутніх лікарів-психологів.

Теоретичні та практичні знання отримані під час навчання в Буковинському державному медичному університеті, набутий досвід наукової роботи дозволяє стати компетентним фахівцем своєї професії – лікарем-психологом.

Підготувала доцент кафедри психології та філософії Марина Тимофієва