День науки на кафедрі психології та філософії

Дата публікації допису: May 29, 2018 1:23:42 PM

До Дня науки на кафедрі психології та філософії, проведено низку заходів. У рамках круглого столу на тему: «Медична психологія – спеціальність майбутнього» проф. Алла Борисюк підкреслила необхідність знань з психології для особистісного і професійного розвитку кожної особистості зокрема та суспільства в цілому. Необхідність спеціальності «Медична психологія» надиктовується сучасністю і замовленням з боку представників різних сфер життя та праці людини, а саме: управління, освіти, оборони, спорту, сімейного життя тощо. Під час обговорення розкривались та обговорювались проблеми особливостей становлення професійної ідентичності психолога, самореалізації особистості майбутнього лікаря-психолога, особистості медичного психолога в умовах динамічного розвитку ринку праці. Викладачі кафедри представили фрагменти досліджень: доц. Марина Тимофієва «Внутрішньоособистісні конфлікти студента-медика в період професійного становлення», Любов Любіна: «Особливості дослідження інтерперсональної поведінки юнаків та дівчат студентів майбутніх лікарів», Вікторія Осипенко: «Психодраматичний підхід в пошуках особистісної ідентичності». 

З нагоди Всеукраїнського Дня психолога та Дня науки професорсько-викладацький склад кафедри психології та філософії і співробітники Медико-психологічного центру Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» організували просвітницьку акцію до Всеукраїнського дня психолога. Мешканці та гості міста мали можливість детальніше ознайомитись із професією психолога та специфікою його роботи.

24 квітня доц. Марина Тимофієва, співробітники бібліотеки Софія Задерей та Аліна Ширєнкова провели круглий стіл на тему: «Психолог – лікар для душі». Для студентів ІІ курсу спеціальності «Медична та психологічна реабілітація» підготовлено огляд сучасних наукових досліджень у психології. Акцентували увагу на стрімкому розвитку психології протягом останнього сторіччя, історії виникнення психологічної служби в Україні. Захід супроводжувався цікавими відеоматеріалами.

14 травня відбувся науково-методичний семінар до Дня науки в конференц-залі університету. Доцент Зорій Н.І., проректор з науково-педагогічної роботи, виступила з доповіддю на тему: «Академічна доброчесність». До участі в роботі науково-методичного семінару були запрошені представники кафедр, молоді науковці. Професор Чікарькова М.Ю. виступила в межах студентського наукового гуртка з доповіддю на тему: «Гносеологічна проблема об'єктивності у постнекласичній науці».

Метою доповіді є висвітлення досліджень проблеми об’єктивності наукового знання. Це одна із найдискусійніших у сучасній епістемології, оскільки, на відміну від традиційної філософської парадигми, у методології сучасного пізнання протиборствують дві антагоністичних позиції: монізм як догматизм та плюралізм як релятивізм. Розгляд даної наукової проблеми викликав жваве обговорення серед студентів. 

Викладач Олеся Павлюк провела науковий семінар з іноземними студентами спеціальності «Лікувальна справа» на тему «Досягнення медичної науки в реформуванні системи охорони здоров’я в Україні та Індії». Учасники семінару здійснювали порівняльну характеристику системи охорони здоров’я в Україні та за кордоном. У рамках заходу було зазначено, що відмінною рисою сучасної індійської медицини є прихильність місцевого населення до традиційних методів лікування, які викладені в аюрведі – системі ведичної медицини. Даний напрям актуальний не лише в Індії, але і за її межами.

Також в рамках відзначення Дня науки на кафедрі психології та філософії проведено круглі столи на теми: «Життя та творчість Е. Дюркгейма» (викл. коледжу Слубська А. Я., студенти спеціальності «Сестринська справа»). «Екзистенційна психологія Ролло Мея» (доц. Тимофієва М.П., студенти 2 курсу, спеціальності «Медична та психологічна реабілітація»). 

Під час роботи експертної комісії Міністерства освіти і науки України з акредитації підготовки спеціалістів з спеціальності 7.12010004 «Медична психологія» відбулася зустріч голови комісії проф. Харченко Дмитра Миколайовича, доц. Кондратюк Алли Іванівни з викладачами кафедри психології та філософії, працівниками Медико-психологічного центру та студентами 6 курсу спеціальності «Медична психологія». Були обговорені питання наукових здобутків студентів упродовж навчання та перспектив розвитку спеціальності «Медична психологія» в Україні.