Заходи до Дня вишиванки на кафедрі психології

Дата публікації допису: May 23, 2016 8:16:22 AM

15 травня завідувач кафедри психології та соціології, професор Алла Борисюк та викладач кафедри Олеся Павлюк відвідали прем’єру документального фільму про важливість вишивки для української культуру, історії, самоідентичності– «Спадок нації». Фільм показує, як традиції вишивки продовжуються в Україні, а також у діаспорі в Росії, ОАЕ, Італії, Канаді, Німеччині та в інших країнах. За словами Лесі Воронюк - автора ідеї та сценариста фільму, ініціатора акції День вишиванки, керівника кіно-документ студії "Софія", "Спадок нації" є спробою показати цінність української сорочки через призму людських історій. Режисером фільму  виступив Олександр Ткачук, співзасновник акції «Всесвітній день вишиванки», директор продакшн-студії «Mamay Media», автор проекту «Музика воїнів».

16 травня на кафедрі психології та соціології відбулась зустріч студентів першого курсу  із засновниками Всесвітнього дня вишиванки, якому цьогоріч виповнюється 10 років. На заході були присутні завідувач кафедри, професор Алла Борисюк, доцент Марина Тимофієва, викладач Олеся Павлюк.

Завідувач кафедри, помічник ректора з іміджевих питань, професор Алла Борисюк розпочала зустріч, представивши засновників свята, Лесю Воронюк, Олександра Ткачука, Оксану Добржанську, Михайла Павлюка, Сергія Бостона та наголосивши на важливості проведення свята національної єдності та духовності, яке об’єднало всіх українців.

Голова оргкомітету, автор ідеї свята, поетеса Леся Воронюк розповіла про вишиванку як символ незламності духу, нескореності, символ великої боротьби українського народу за суверенність і незалежність. Організатори поділились особливістю святкування цього року та закликали одягати вишиванку щороку третього четверга травня, таким чином, зберегти матеріальну і духовну спадщину нашої нації.

Фотограф, журналіст, режисер Олександр Ткачук та співорганізатор викладач Оксана Добржанська розповіли про історію заснування свята, адже поштовхом до реалізації ідеї та святкування стали студенти перших курсів, які регулярно одягали вишиванки на пари.

Співорганізатори, активні громадські діячі Михайло Павлюк та Сергій Бостон запевнили, що масштаби святкування у 2016 році значно більші, адже якщо минулого року до святкування долучилися щонайменше 38 країн світу, то цього року їх вже 50. Акція «Народжені у вишиванках»  – дарування вишиванок для новонароджених відбудеться цього року у пологових будинках не тільки Чернівецької області, а й Львівської, Київської, міста Сєвєродонецьк, в будинках дитини міст Боярка та Біла Церква, в пологових міста Бориспіль, Мелітополь, Маріуполь, Житомир, Вінниця, Хмельницький. 

19 травня студенти і співробітники Буковинського державного медичного університету, в тому числі і викладачі кафедри психології та соціології, взяли участь в загальноміських тематичних заходах. Окрім цього, на Театральній площі міста понад 300 студентів-медиків та викладачів організували флеш-моб, створивши «живий тризуб». Учасники дійства в черговий раз продемонстрували патріотизм та солідарність у складний для країни час.