Роль та діяльність сестри медичної в кризовому суспільстві

Медична сестра – не просто професія, це – покликання душі, здатної щиро співчувати людському болю та стражданню, вищий прояв толерантності й гуманізму, готовності до участі у зціленні та збереженні здоров’я й забезпеченні активного довголіття пацієнтів. Під час пандемії та повномасштабної війни, медичні сестри показали свою професійність, героїчні вчинки та милосердя.

30 жовтня 2023 року викладачі кафедри психології та філософії, кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Буковинського державного медичного університету провели онлайн разом зі здобувачами освіти спеціальності 223 «Медсестринство» (бакалавр), семінар на тему «РОЛЬ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ СЕСТРИ МЕДИЧНОЇ В КРИЗОВОМУ СУСПІЛЬСТВІ».

Мета семінару – розкрити основні перспективи професійного та особистісного розвитку сестри медичної.

З вступним словом до учасників наукового семінару виступив Ігор ПЛЕШ (доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти БДМУ) акцентуючи увагу присутніх на значимості професії медичної сестри, яка вимагає високого рівня професійної надійності та творчості в наданні необхідної медичної допомоги хворому.

Кандидат медичних наук, доцентка кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти БДМУ Лілія БОРЕЙКО підкреслила важливість для сестер медичних в освітньому процесі, індивідуальної освітньої траєкторії – як шлях реалізації особистісного потенціалу здобувача освіти, що формується з урахуванням його здібностей, інтересів, потреб, мотивації, можливостей і досвіду.

До участі у науковому семінарі була запрошена аспірантка зі спеціальності 223 «Медсестринство» (доктор філософії) Ірина МАРЧУК, яка поділилась досвідом вибору теми наукового дослідження дисертації: «Формування професійної готовності медичних сестер до діяльності в системі паліативної та хоспісної допомоги». Під час виступу підкреслила відсутність системи підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації медичних працівників з питань паліативної допомоги, високу затребуваність в такій ланці допомоги та супроводу паліативних хворих, їх родин, актуальною є створення алгоритмів,  що допоможуть медичним сестрам у роботі та спілкуванні з такими хворими.

Модератор заходу Марина ТИМОФІЄВА (кандидат психологічних наук, доцентка кафедри психології та філософії) ознайомила здобувачів освіти з основними компонентами професійної готовності сестри медичної та якостями, які важливі для успішної професійної діяльності.

Активну участь брали у науковому семінарі здобувачі освіти спеціальності Медсестринство (бакалаври) 1 курсу. Вони підготували презентації на теми: Марія ДУБЕЦЬ «Роль медичної сестри в паліативній сфері»; Христина ЛАТА «Професійна ідентичність медичної сестри», Мирослава РОМАНЮК «Тайм менеджмент для медичного персоналу», Анжела СОЛОМІЙЧУК «Роль Я-концепції в розвитку особистості сестри медичної», Кароліна-Дарія ФЕДІРКО «Взаємодія лікаря та медичної сестри»; Тетяна ШИМЧУК «Як не зазнати професійного вигорання в умовах війни».

 

Матеріал підготувала доц. кафедри психології та філософії, Марина ТИМОФІЄВА